Češko predsedavanje EU spremno je da počne pregovore o mogućem produženju privremene zaštite za ukrajinske izbeglice, najavio je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Rakušan je razgovarao o mehanizmu zaštite i reformi politike migracija sa evropskom komesarkom Ilvom Johanson. Prema njegovim rečima, Evropska komisija bi "sigurno" razmotrila predlog reforme.

Mehanizam zaštite omogućava Ukrajincima koji napuste zemlju zbog rata pristup radu, stanovanju ili obrazovanju u svim članicama EU.

Rakušan je rekao da "Putinov rat nije završen a nije ni ukrajinska migrantska kriza", prenela je Češka novinska agencija.

Češka je već izdala više od 424.000 viza u okviru režima privremene zaštite.

Međutim, češki ministar je upozorio da Evropa mora da bude spremna za još jedan talas izbeglica predstojeće zime i da članice treba između sebe da efikasno raspoređuju izbeglice.

Rakušan je u Odboru Evropskog parlamenta za ljudska prava, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) 5. septembra, pored veće solidarnosti sa Ukrajinom, istakao i potrebu da se radi na reformi politike migracija i azila.

EU nekoliko godina nastoji da se dogovori o novim pravilima za prihvat izbeglica i vraćanje onih kojima su odbijeni zahtevi za azil.

Paket predloga Evropske komisije iz 2020. nije odobren zbog neslaganja oko toga koliko sa izbeglicama preopterećenim južnoevropskim zemljama treba da se solidarišu druge članice.

Rakušan je rekao i da će ćeško predsedavanje EU ovog meseca podneti ažurirani predlog dobrovoljne fleksibilne solidarnosti.

Izvor: EURACTIV.cz

Foto: Beta/AP