Istraživanje Eurostata, čiji su rezultati objavljeni 28. novembra, pokazalo je da sve više ljudi u članicama EU koje su učestvovale u kvartalnom istraživanju uslova života ima teškoće sa sastavljanjem kraja s krajem.

Svaki peti ili četvrti građanin u Bugarskoj, Slovačkoj, Italiji i Francuskoj teško ili veoma teško sastavlja kraj s krajem, pokazali su novi podaci iz devet članica EU.

U drugom kvartalu 2022. udeo onih koji teško ili veoma teško sastavljaju kraj s krajem povećan je u svim članicama koje su učestvovale u istraživanju, osim u Sloveniji i Finskoj gde je pao za 0,1 odnosno 0,5 procentnih poena.

Najveći rast udela onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem u odnosu na prva tri meseca 2022. zabeležen je u Francuskoj, za 5,6 procentnih poena, i Austriji, za 2,7.

Udeo populacije koja teško ili veoma teško sastavlja kraj s krajem kreće se između 11% u Finskoj i 40% u Bugarskoj.

S druge strane, udeo onih koji lako lli veoma lako sastavljaju kraj s krajem u drugom kvartalu je bio između 3,6% u Bugarskoj i 40,5% u Finskoj.

Udeo takvih smanjen je u drugom kvartalu u odnosu na prvi u svih devet članica za koje postoje podaci, osim u Italiji, gde je povećan za 0,3 procentna poena.

Najveće smanjenje udela populacije koja lako sastavlja kraj s krajem u drugom tromesečju u odnosu na prvo zabeleženo je u Sloveniji, za 4,4 procentna poena, i Austriji, za 4 procentna poena.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com, EUROSTAT