Parlament Poljske usvojiće rezoluciju o amnestiji za poljske građane koji su se nelegalno priključili oružanim snagama Ukrajine u borbi protiv ruskih snaga u Istočnoj Evropi od 2014.

Nacrt rezolucije potpisali su poslanici vladajuće partije Pravo i pravda i opozicionih stranaka.

Poljacima je zabranjeno da služe u stranim oružanim snagama a da pre toga ne prođu kroz dug i naporan proces dobijanja dozvole ministarstva odbrane.

Oni koji su služili u stranim vojskama, suočavaju se sa zatvorskom kaznom od tri meseca do pet godina.

Međutim, poslanici vladajuće koalicije i opozicije žele da naprave izuzetak za poljske građane koji su se priključili ili regrutovali ljude za ukrajinsku vojsku posle 20. februara 2014, navodi se u nacrtu rezolucije, preneo je EURACTIV.pl.

"Svrha predloženog zakona je prilagođavanje postojećih propisa o angažovanju u oružanim snagana strane države u specifičnoj situaciji, s obzirom na vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, koja traje od 20. februara 2014. a značajno je proširena posle 24. februara 2022. godine", navodi se u pratećem memorandumu uz nacrt rezolucije.

"Ta neophodnost proizašla je iz potrebe da se prilagode pravni uslovi koji važe za poljske građane koji žele da pomognu oružanim snagana Ukrajine u odbrani teritorijalnog integriteta i demokratskog poretka, kao i zbog suprostavljanja agresivnoj politici Rusije koja krši principe međunarodnog prava sadržanog, pored ostalog, u Povelji UN", navodi se dalje.

Takođe se navodi da je poljske građane koji su se priključili ukrajinskoj armiji motivisala solidarnost sa zemljom koju je napao agresor i koji takođe ne krije neprijateljske namere ni prema Poljskoj. Motivisani su i patriotizmom, delujući tako za bezbednost Poljske, preneo je EURACTIV.pl.

Rezolucija će stupiti na snagu nakon glasanja u parlamentu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP