Evropski parlament saopštio je da će se u 2023. baviti brojnim pitanjima, uključujući digitalnu transformaciju, migracije, cirkularnu ekonomiju, dostizanje zelenih ciljeva.

Na planu migracija, nakon sporazuma EP i Saveta o zajedničkoj mapi puta o migraciji i azilu iz septembra 2022, evroposlanici će raditi na predlozima koji se odnose na Novi pakt o migraciji i azilu Evropske komisije, uključujući pitanja upravljanja migracijama, procedure skrininga, okvira za preseljenje i procedure EU za azil.

U 2023. na dnevnom redu EP biće i regulisanje sektora kriptovaluta, veštačke inteligencije, deljenja podataka, poluprovodnika.

Takođe će evroposlanici razmatrati političko oglašavanje. Razgovaraće o pravilima za obezbeđenje poštenijeg i mnogo otvorenijeg demokratskog procesa u EU i sprečavanju pokušaja da se manipuliše javnim mnjenjem kroz povećanje transparentnosti sponzorisanog političkog oglašavanja.

U oblasti dekarbonizacije EP će nastaviti da radi na dostizanju ciljeva klimatske neutralnosti u Uniji kroz dekarbonizaciju svih sektora ekonomije.

Kako bi se ostvarili ciljevi iz paketa Spremni za 55 (Fit for 55), evroposlanici će glasati o novim CO2 standardima za kola, raspoređivanju infrastrukture za alternativno gorivo, novom okviru za unutrašnje tržište vodonika, smanjenju emisije metana i fluorisanih gasova sa efektima staklene bašte, novim pravilima koja će sprečiti kompanije da izmeštaju poslovanje da bi izbegle pravila o emisiji EU.

Parlament će raditi i na mnogo ambicioznijim ciljevima za smanjenje potrošnje energije na nivou EU, navodi se u saopštenju.

Na planu cirkularne ekonomije, EP će raditi na novim zahtevima ekodizajna za sprecifične grupe proizvoda, poput kućnih aparata, kompjutera i servera, električnih motora i guma, sve sa ciljem da duže traju, da budu za višekratnu upotrebu i manje štetni po životnu sredinu.

Evroposlanici će raditi i na ciljevima EU za smanjenje otpada u hrani, kao i na novoj strategiji za tekstil kako bi se rešio problem tekstilnog otpada.

Početkom 2023. evroposlanici će diskutovati i o novim pravilima za unapređenje uslova rada ljudi koji rade na digitalnim platformama jer trenutno radno pravo EU ne štiti njihova prava.

EP će raditi i na novim pravilima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP