Belgijski region Flandrija zabranio je kljukanje živine radi proizvodnje "foa gra" (foie gras) i poslednja fabrika paštete od guščije ili pačije džigerice zatvorena je na početku godine.

Flamanski ministar za zaštitu životinja Ben Vejts (Weyts) obećao je ranije da će praksa nasilnog hranjenja životinja biti okončana do kraja 2023.

Tako Flandrija izlazi iz kruga proizvođača "foa gra" u EU koji sada uključuje Francusku, Holandiju, Bugarsku i ostatatak Belgije, piše EURACTIV Francuska.

Vejts je rekao da je zadovoljan što je kompanija odlučila da prekine prozvodnju guščije paštete gotovo godinu dana ranije.

"Ne želimo to u Flandriji ali ćemo obezbediti kompenzaciju. Tako kompanija može na dostojanstven način da zaustavi aktivnosti", dodao je.

Vest je usledila nakon objave zabrane klanja bez omamljivanja na farmama za proizvodnju krzna.

U udruženju koje promoviše "foa gra" i farme u Evropi kažu da je odluka Flandrije neshvatljiva i ukazuju da će "osiromašiti evropsko nasleđe u tradiciji potrošnje".

Flamanska kompanija može da nastavi da prodaje paštetu od guščije džigerice ali će to raditi iz Francuske ili drugog belgijskog regiona, Valonije, preneo je EURACTIV Francuska.

U Valoniji je kljukanje živine još dozvoljeno i praktikuje ga desetak proizvođača koji predstavljaju 0,1% proizvodnje EU i pokrivaju 5% belgijske potrošnje.

Iako je industrija "foa gra" u Valoniji relativno mala, sa tek nešto više od sto zaposlenih, oni veruju da će se njihova proizvodnja održati, s obzirom da je Belgija drugi po veličini potrošač tog delikatesa u svetu.

I dok su u udruženju proizvođača nezadovoljni odlukom Flandrije, grupe zaštitinika životne sredine žele da se zabrana proširi i na ostatak Belgije.

"Flandrija je preuzela vođstvo u Evropi po zaštiti životinja", rekao je Vejts i dodao da je "dužnost civilizovanog društva da se izbegnu patnje životinja u najvećoj mogućoj meri".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com