Lideri političkih grupa u Evropskom parlametu podržali su plan parlamentarne reforme koji je predložila predsednica Roberta Mecola sa ciljem jačanja integriteta, nezavisnosti i odgovornosti uz istovremenu zaštitu prava evroposlanika da slobodno vrše svoj mandat.

Kako je saopštio Evropski parlament, koji je krajem 2022. potresao Katargejt, to su prvi koraci u reformi a uslediće druge srednjeročne i dugoročne mere.

Mecola je rekla da je kao odgovor na gubitak poverenja u EP obećala brzu i odlučnu akciju i da su predložene mere radi obnove poverenja u evropsko odlučivanje.

Predloženo je da postoji period tokom kojeg bivši evroposlanici neće moći da lobiraju u EP i da sve onlajn informacije vezane za integritet parlamentarnog rada budu jasnije.

Predviđena je i obavezna registracija u Registru transparentnosti, kao i da se obaveza podnošenja prijave sastanka sa predstavnicima diplomata iz trećih zemalja i trećim stranama proširi na sve poslanike, pomoćnike i drugo osoblje koje ima aktivnu ulogu u izveštajima ili rezolucijama.

Sledi predlozi zabrane grupa prijateljstva sa trećim zemljama u kojima već postoje zvanični sagovornici EP, obaveza upisivanja u novi dnevnik ulazaka svih posetilaca EP starijih od 18 godina (isključujuči novinare i druge institucije EU), kao i uvođenje dnevnih bedževa za sve bivše poslanike i zaposlene.

Dalje je predloženo da izvestioci i izvestioci iz senke kadu budu imenovani podnose izjavu o sukobu interesa sekretarijatima odbora, da se izmeni obrazac izjave o finansijskim interesima da uključi jasnije informacije o sporednim poslovima poslanika, kao i da se uvede obuka o uzbunjivanju.  

Predlažu se i borba protiv stranog mešanja u skladu sa postojećim pravilima i jačanje saradnje sa nacionalnim vlastima radi unapređenja borbe protiv korupcije, navodi se u saopštenju EP.

Sve predloženo pratiće kampanje podizanja svesti o obavezama evroposlanika i službenika EP.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP