Ažurirani Šengenski informacioni sistem (SIS), najveći sistem za razmenu informacija u vezi bezbednosti i upravljanja granicama u Evropi, operativan je od 7. marta.

SIS predstavlja osnovu za najnapredniji sistem upravljanja granicom u svetu. Zajedno sa Sistemom za ulazak/izlazak (EES) i Sistemom EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), koji treba da počne da radi 2024, SIS će biti deo arhitekture interoperabilnosti, saopštila je Evropska komisija.

Sistem pruža informacije o traženim ili nestalim licima, državljanima trećih zemalja koji nemaju zakonsko pravo da ostanu u Uniji i izgubljenim ili ukradenima stvarima (npr. automobilima, vatrenom oružju, čamcima i ličnim dokumentima).

Nakon ažuriranja, SIS uključuje nove kategorije upozorenja, biometrijske podatke kao što su otisci dlana, prstiju i DNK zapisi za nestale osobe, kao i dodatne alate za borbu protiv kriminala i terorizma.

Unapređenje sistema takođe će omogućiti preventivna upozorenja radi zaštite osetljivih osoba i odvraćanje od neregularnih  migracija.

Cilj unapređenja je da se nacionalnim vlastima pruže kompletnije i pouzdanije informacije za poboljšanje bezbednosti i upravljanja granicama u Evropi.

U sklopu unapređenja je i veća upotreba SIS od strane agencija EU. Kako se navodi, Europol i nacionalne imigracione vlasti imaju pristup svim kategorijama upozorenja u SIS. Operativni timovi Fronteksa dobili su pristup a implementacija je još u toku.

Od danas je ažurirani SIS operativan u 30 zemalja širom Evrope - 26 članica i zemljama pridruženim Šengenu. Povezivanje Kipra na SIS planirano je za leto 2023.

SIS je pokrenut 1995. nakon ukidanja internih graničnih kontrola u EU.

Izvor: Dnevni eropski servis

Foto: Frontex