Britanski premijer Riši Sunak najavio je 13. marta povećanje finansiranja vojske za pet milijardi funti (šest milijardi dolara) u naredne dve godine kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu i "izazov koji definiše epohu" odnosno Kinu.

Najavljeno povećanje u sklopu ažuriranja spoljne i bezbednosne politike Velike Britanije manje je od onog koje su tražili vojni zvaničnici.

Sunak je rekao da će britanska vojna potrošnja dostići 2,5% BDP "na dugi rok". Trenutno Britanija na odbranu troši malo više od 2% BDP a vojni vrh želi da to bude 3%, preneo je AP.

Dodatni novac delom će biti upotrebljen za popunjavnje zaliha municije iscrpljenih zbog isporuka Ukrajini za njenu odbranu od Rusije.

Deo novca će otići i za projekat Britanije, SAD i Australije koji se odnosi na pravljenje podmornica na nuklaerni pogon.

Sunak će se danas u San Dijegu sresti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i australijskim premijerom Entonijem Albanezeom kako bi potvrdili dalje korake u vojnom paktu poznatom kao AUKUS koji su tri zemlje sklopile 2021. zbog rastućih bojazni oko kineskih akcija na Pacifiku.

Velika Britanije je 2021. izradila okvir bezbednosne i spoljne politike poznat kao Integrisani pregled a unapređenje na tom planu naložila je vlada kao odgovor na sve nestabilniji svet.

London, pored ugrožavanja evropske bezbednosti nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, sve više brine i zbog onoga što britanska vlada naziva "izazovom koji definiše epohu koji predstavlja Komunistička partija Kine a tiče se vojnih, finansijskih i diplomatskih aktivnosti".

Sunak je međutim istakao potrebu ekonomskih veza sa Kinom.

On je rekao da je kineski "režim sve autoritarniji kod kuće i sve samouvereniji u inostranstvu i ima želju da preoblikuje svetski poredak". Međutim, dodao je, "ne možete da ignorišete Kinu", s obzirom na veličinu njene ekonomije.

"Ispravno je da se angažujemo sa Kinom oko pitanja kod kojih možemo da nađemo zajedničko gledište... npr. o klimatskim promenama, globalnom zdravlju, makroekonomskoj stabilnosti", rekao je Sunak, preneo je AP.

Dodao je da je to dobar pristup "sve dok smo čvrsti u odbrani naših vrednosti i interesa".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP