Nemačka je od ponoći 27. marta gotovo potpuno paralisana nezapamćenim jednodnevnim štrajkom upozorenja u saobraćaju, koji je pogodio milione putnika i Nemaca koji javnim prevozom odlaze na posao, kao i velike delove drumskog i šinskog transporta robe.

Sindikati koji su pozvali na štrajk, sindikat železnice i saobraćaja EVG i sindikat saobraćaja i usluga Verdi žele da izvrše pritisak uoči nove runde kolektivnih pregovora sa poslodavcima o povećanju plata i prava radnika.

Na železnici potpuno je u prekidu saobraćaj na dugim relacijama, a, za početak, većim delom i regionalni. Štrajk upozorenja paralisao je gotovo sve nemačke aerodrome, plovne puteve i luke.

Rad su obustavili i zaposleni u saveznom javnom preduzeću Nemački autoputevi, koje je zaduženo za mrežu autoputeva dugu više od 13.000 kilometara. Prema podacima policije i auto-moto saveza ADAC, na putevima ipak nisu registrovana zadržavanja ili kolona veće od uobičajenih.  

U sedam od ukupno 16 nemačkih pokrajina obustavljen je i javni gradski i prigradski prevoz, preneli su nemački mediji. U tim pokrajinama su i neke škole pozvale učenike da ostanu kod kuće jer nemaju načina da dođu na nastavu.

Protesti su deo rastućih socijalnih tenzija u Nemačkoj gde se od početka godine organizuju sve brojniji štrajkovi u školama, bolnicama, Pošti.

"Mega štrajk", kako su ga već nazvali nemački mediji, pogađa zemlju u kojoj su cene ozbiljno porasle u poslednjih godinu dana, a inflacija dostigla 8,7%.

Sindikati traže povećanje plata za više od 10%, prenele su agencije. Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima.

Poslodavci, odnosno savezne pokrajine, lokalne samouprave i javna preduzeća, nude povećanje od 5% i dve jednokrate isplate od 1.000 i 1.500 evra.

Nova runda kolektivnih pregovora sindikata i poslodavaca iz javnog sektora počinje 27. marta. Prethodno su dve runde kolektivnih pregovora završene bez dogovora.

Šef sindikata Verdi Frank Verneke naglasio je da jednodnevnim štrajkom "poslodavcima još jednom treba da bude stavljeno nedvosmisleno do znanja da zaposleni odlučno stoje iza naših zahteva".

Na kritike da štrajk opterećuje predstojeće kolektivne pregovore, on je odgovorio da "zaposleni u javnom sektoru sve do srednje kategorije plata kao opterećenje doživljavaju pre svega poskupljenja struje, gasa i hrane", prenela je agencija dpa.

Predstavnici poslodavaca ranije su osudili najave štrajka i ocenili da bi to moglo da ugrozi toleranciju i razumevanje koje građani imaju prema pravu radnika na štrajk.

Ipak, jedna anketa je pokazala da 55% građana podržava štrajk.

Izvor: Dnevni evropski servis, agencije

Foto: Beta/AP