Evropska odbrambena agencija (EDA) i Ministarstvo odbrane SAD potpisali su 26. aprila u Briselu Administrativni sporazum kojim je formalizovan okvir za saradanju.

Sporazum obezbeđuje snažniju transatlantsku saradnju u odbrani u specifičnim oblastima, uključujući razmenu informacija, navodi se u saoštenju objavljenom na sajtu evropske agencije.

Dalje se navodi da je zaključivanje sporazuma snažan politički signal nakon izjave sa samita lidera EU i SAD u junu 2021. i da potvrđuje vrednost transatlantskog partnerstva u suočavanju sa bezbednosnim izazovima, kao i značaj snažnije i sposobnije evropske odbrane koja je komplementarna i interoperabilna sa NATO.

Predsedavajući EDA, Visoki predstavnik i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel rekao je da u vreme kada se rat vratio u Evropu EU treba da otvori sve puteve za saradnju sa najbližim partnerima.

"Administrativni sporazum EDA-SAD obezbeđuje još jedan stub transatlantske saradnje i veze između EU i SAD", rekao je Borel.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je da je potpisivanje sporazuma dokaz jačanja odnosa SAD i EU dodajući da će dijalog i angažovanje Ministarstva i EDA dodatno doprineti transatlantskoj i globalnoj bezbednosti.

"Ruska agresija na Ukrajinu ukazuje na značaj jakih američko-evropskih veza u NATO i EU. Produbljivanje dijaloga i saradnje samo će osnažiti ključno strateško partnerstvo", rekao je Ostin.

Dve strane postigle su dogovor o početnom obimu saradnje koji bi, uz obostranu saglasnost, mogao da se proširi u budućnosti.

U cilju unapređenja dijaloga dogovoreno je da predstavnici američkog ministarstva prisustvuju relevantnim sastancima Upravnog odbora EDA a predstavnici evropske agencije sastancima američkog ministarstva.

Kao oblasti saradnje navedeni su vojna mobilnost, pitanja lanaca snabdevanja, uticaj klimatskih promena na odbranu.

Administrativni sporazum potpisali su izvršni direktor EDA Jirži Šedivi i podsekretar za odbranu SAD zadužen za nabavku i održavanje Vilijam Laplant.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EDA