Nakon što je premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio da je sa američkim Vestinghausom potpisan ugovor o izgradnji prve nuklearne elektrane u zemlji, opozicija je upozorila da bi sa investicijom moglo da bude problema zbog nepoštovanja propisa EU.

Vlada u Varšavi izabrala je Vestinghaus za nuklearni projekat zbog, kako je rekao Moravjecki, "pouzdane, bezbedne tehnologije".

Evroposlanik Levice i bivši premijer Lešek Miler rekao je međutim da bi Evropska komisija mogla da dovede u pitanje ili blokira projekat zbog nepoštovanja pravila EU.

"Zakon EU kaže da takve investicije zahtevaju proceduru u vezi konkurencije", rekao je Miler za Polsat njuz.

Naime, na tenderu mora da bude više ponuđača i svi moraju da budu jednako tretirani.

"Ako je uključen američki investitor, Komisija mora da isključi investiciju iz tendera, ali je to moguće pod uslovom da zemlja ima valjan razlog", rekao je Miler.

Vestinghaus je navodno pobedio francuski EDF i državnu južnokorejsku kompaniju Korea hidro i nuklearna energija i dobio ugovor.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je da odluka o potpisivanju ugovora sa američkom kompanijom ne znači da Poljska odbacuje saradnju na nuklearnom projektu sa drugim partnerima.

On je rekao da će Poljska graditi nekoliko nuklearnih elektrana. Zvanični vladini planovi, koji se pominju u višegodišnjoj energetskoj strategiji, uključuju izgradnju dva postrojenja.

EURACTIV.pl prenosi da je ministar za državnu imovinu Jacek Sasin 31. oktobra u poseti Seulu gde sa južnokorejskim partnerima razgovara o još jednom nuklearnom projektu.

Evroposlanik veruje da bi Poljska mogla da "umiri" Evropsku komisiju ako vlada proglasi da je zajednički projekat sa SAD samo jedna od nekoliko planiranih investicija u nuklearnom sektoru i da bi u sledeću mogli da budu uključeni investitori iz EU.

"Međutim vlada nagoveštava da će sledeći investitor biti iz Južne Koreje, što će sigurno otvoriti pitanje zašto Poljska nastavlja da bira strane ulagače (iz trećih zemalja) umesto onih iz EU", rekao je Miler.

Evroposlanik je dodao da će Poljska, ako se ništa ne promeni po tom pitanju, sigurno imati velike probleme, uključujući opasnost da EU blokira investiciju.

Poljska vlada očekuje da prva nuklearna centrala počne s radom 2033, preneo je AP. Biće izgrađena u selu Čozevo, blizu obale Baltičkog mora.

Rojters prenosi da je Varšava tražila partnera za izgradnju nuklearnog kapaciteta od 6-9 GW i obezbeđivanje učešća do 49% kapitala za projekat.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com