Pred konačne pregovore o Paktu EU o migraciji i azilu, više od 50 nevladinih organizacija u otvorenom pismu pregovaračima u Evropskoj komisiji, španskom predsedavanju EU i Evropskom parlamentu upozorilo je na opasnosti po ljudska prava u tom dokumentu.

Kako su navele NVO, trenutno postoji veliki rizik da Pakt za posledicu ima sistem koji loše funkcioniše, koji je skup i okrutan, koji se raspada u implementaciji i ostavlja nerešenim ključna pitanja.

"Ako (Pakt) bude usvojen u sadašnjoj formi, normalizovaće proizvoljnu upotrebu imigracionog pritvora, uključujući za decu i porodice, povećati rasno profilisanje, koristiti 'krizne' procedure da omogući 'pušbekove' i povratak pojedinaca u tvz. sigurne treće zemlje, gde zapravo postoji rizik od nasilja, torture i proizvoljnog zatvaranja", upozorava se u otvorenom pismu.

Ocenjuje se da Pakt nije u duhu postojećih dokumenata, poput Akcionog plana EU o integraciji i Akcionog plana EU protiv rasizma, kojima se prepoznaju intersekcionalni uticaj rasizma i specifične ranjivosti migranata i izbeglica. "Pakt, kakav je sada, rizikuje da nastavi diskriminatorne prakse samih struktura koje imaju za cilj da podržavaju pravdu i zaštitu za sve", navodi se.

NVO kažu da su svesne da je kod politike uvek reč o kompromisima ali da sa ljudskim pravima ne može da bude kompromisa. "Jednom kada se oslabe, posledice trpimo svi", ukazuju NVO.

Kako se navodi, umesto da se novac usmerava u više kampova, zidova, nadzor, on treba da ide za pružanje efikasnih rešenja, zasnovanih na zaštiti i pomoći, kakva se nude ljudima iz Ukrajine. Ističe se da se evropska solidarnost i posvećenost ljudskim pravima ne mogu definisati mestom porekla, rasom, etničkom pripadnošću ili imigracionim statusom.

"Treba da ojačamo a ne da oslabimo naše sistema prijema i azila i obezbedimo mehanizme za poštenu podelu odgovornosti između evropskih zemalja. Potrebna nam je podrška a ne restrikcije za spasavanje ljudi na moru. Treba nam veći a ne manji pristup pravnoj pomoći, azilu, medicinskoj i socijalnoj podršci za ljude kojima je potrebna. Potrebna je stvarna odgovornost za granične snage koje krše naše zakone. I potrebni su sigurniji putevi za ljude da se kreću, rade i nastanjuju bezbedno i dostojanstveno", navodi se u pismu.

NVO su na kraju pozvale evropske zvaničnike da pokažu liderstvo za pravdenu i saosećajnu Evropu u kojoj svi žele da žive.

Izvor: Evropski dnevni servis

Foto: Beta