Nakon usvajanja paketa zakona EU o migracijama i azilu u Evropskom parlamentu, organizacija Amnesti internešenel ocenila je da je glasanje za Pakt o migraciji i azilu "propuštena prilika" Unije.

Evropski parlament je 10. aprila usvojio deset zakonskih tekstova za reformu evropske politike migracije i azila o kojoj je postignut dogovor sa članicama.

"Posle godina pregovora, institucije EU sramno su potpisale sporazum za koji znaju da će dovesti do većih patnji ljudi", istakla je šefica kancelarije AI za evropske institucije Eva Gedi.

U saopštenju se navodi da će reforme za ljude koji beže od sukoba, progona ili ekonomske nesigurnosti značiti manju zaštitu i veći rizik od suočavanja sa kršenjem ljudskih prava širom Evrope, uključujući ilegalne i nasilne "pušbekove", proizvoljna pritvaranja i diskriminaciju od strane policije.

"Evropa je propustula ključnu priliku da izgradi sistem migracije i azila koji u centar stavlja ljudska prava i bezuslovno podržava ljudsko pravo na traženje azila bez obzira odakle osoba dolazi i kako je došla", ističe se u saopštenju Amnestija.

Dalje se navodi da je usvajanje Pakta o migraciji i azilu neuspeh EU da pokaže globalno liderstvo u zaštiti izbeglica i izgradnji bezbednijih, pravednijih i dostojanstvenijih puteva za ljude da stignu do Evrope, bez obzira da li traže sigurnost ili priliku.

"Amnesti internešenel će nastaviti da bude solidaran sa izbeglicama i migrantima, onima pogođenim rasizmom, diskriminacijom, nasiljem i kršenjem ljudskih prava na evropskim granicama i šire, kao i sa pojedincima, organizacijama i zajednicama koje rade na odbrani njihovih prava", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP