Nemačka je 30. avgusta prvi put ponovo deportovale avganistanske državljane u tu zemlju, od kako su u avgustu 2021. vlast u Kabulu preuzeli islamistički talibani.

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavi je da je reč o avganistanskim migrantima koji su u Nemačkoj osuđivani zbog krivičnih dela, ali nije precizirao prirodu dela zbog kojih su osuđeni, prenela je agencija AP.

Ka Avganistanu je iz Lajpciga poleteo avion "sa državljanima te zemlje, isključivo muškarcima koji su u Nemačkoj osuđeni za neko krivično delo i koji su u postupku proterivanja," rekao je portparol.

U čarteru Katar ervejsa za Kabul bilo je 28 proteranih, preneli su nemački mediji.

Nemačka od dolaska talibana na vlast nema diplomatske odnose sa Avganistanom, što je zahtevalo da se deportacija ugovori drugim kanalima, a prema navodima medija, Berlin je za prijem deportovanih vlastima u Kabulu ponudio podsticaje.

Kopredsednik Zelenih, koji su deo nemačke vladajuće koalicije, Omid Nuripur pozdravio je prvu deportaciju u Avganistan, ali je izrazio oprez prema mogućnosti da to postane masovna praksa i upozorio da to nikako ne sme da da legitimitat talibanskom režimu, prenela je agencija dpa.

Nuripur je istovremeno naglasio da "ljudi koji nisu ništa skrivili, posebno porodice sa decom, koji su pobegli od radikalnih islamista" u Nemačkoj treba da uživaju sva osnovna ljudska prava zagarantovana ustavom.

Deportacija se dogodila nedelju dana nakon što je jedan sirijski izbeglica u gradu Zolingenu, na zapadu Nemačke, nožem ubio troje, a ranio veći broj ljudi.  

Napad, koji je okvalifikovan kao teroristički a počinilac kao osoba povezana sa terorističkom grupom Islamska država, u Nemačkoj je među političarima i u javnosti rasplamsao raspravu o deportaciji migranata i u zemlje koje Berlin ne smatra sigurnim zemljama porekla, među kojima su i Avganistan i Sirija.

U junu, nakon sličnog napada u kojem je jedan avganistanski migrant nožem ubio policajca i ranio četvoro ljudi, kacelar Olaf Šolc je obećao da će njegova zemlja ponovo početi da deportuje ilegalne migrante, kriminalce, u Avganistan i Siriju.  

Posebnu težinu u celu situaciju unose i predstojeći izbori u dve pokrajine na istoku Nemačke, na kojima se prognozira uspeh antimigrantskih i evroskeptičnih partija - krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i populističke nove partije, levičarsko-konzervativnog Saveza Sara Vagenkneht (BSW).

Nemačka vlada je 29. avgusta objavila i novi plan o pooštravanju zakona o oružju, posebno zakona o nošenju noževa na javnim mestima.

Vladajuća tročlana koalicija je na konferenciji za novinare najavila i da će ubrzati i olakšati postupak proterivanja ilegalnih migranata, kao i mere zaštite od islamističkog terorizma.

Takođe, biće ukinute socijalne beneficije za određene kategorije azilanata, uglavnom za one za koje je nadležna neka druga zemlja Evropske unije.

Nemačka će uvesti i dodatne kriterijume za ukidanje prava na azil, na primer u slučaju da azilant bez opravdaog razloga otputuje u zemlju porekla iz koje je pobegao, a zatim pokuša da se vrati, prenose agencije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP