U sklopu zelenih planova portugalske industrije obuće važno mesto zauzima reciklaža stare obuće. Iznošene cipele ubacuju se u mašinu koja ih seče, drobi i pretvara u "eko gumu" koja se zatim transformiše u reciklirane đonove.

Cipele sa đonom od recikliranog materijala i druge proizvode prodaje kompanija Bolfleks, jedan od 120 portugalskih proizvođača obuće koji je potpisao pakt o smanjenju emisije sektora za polovinu do 2030.

Ta kompanija reciklira gumeni otpad sa đonova i zahvaljujući tome štedi oko milion evra godišnje, prenosi Rojters.

"Bacali smo, zakopavali, slali na deponiju oko 300 tona" materijala godišnje, rekao je šef prodaje u fabrici u Felgejrašu Pedro Saraiva.

"Zeleni pakt za obuću" napravilo je portugalsko Udruženje za obuću koje predstavlja kompanije u trećem po veličini proizvođaču obuće u Evropi posle Italije i Španije. Više od 90% njihove proizvodnje se izvozi.

Kompanije su potpisale do deset obaveza, uključujući oko energetske efikasnosti, dizajna i pakovanje proizvoda, rekao je za Rojters Paulo Gousalves iz Udruženja.

Jedan od potpisnika, proizvođač Ambitious, planira da do 2025. polovinu svoje obuće pravi od recikliranog materijala, rekao je šef marketinga kompanije Migel Viejra.

Saraiva and Viejra rekli su i da novi proizvodi i tehnologije često idu sa višim cenama od starijih, neodrživih proizvoda.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com