U svetu je 30. marta prvi put obeležen Međunarodni dan nultog otpada, kao odgovor na pogoršanje uticaja otpada na ljudsko zdravlje, privredu i životnu sredinu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Računa se da se svake godine u svetu napravi više od dve milijarde tona čvrstog komunalnog otpada, od čega se sa 45% loše upravlja, a bez hitne akcije, kako je navedeno, ta količina će do 2050. godine dostići četiri milijarde tona godišnje.

Otpad je u svim oblicima i veličinama, uključujući plastiku, šut s gradilišta i iz rudarstva, elektroniku i hranu, što naročito pogađa siromašne. U svetu četiri milijarde ljudi nema pristup kontrolisanim objektima za odlaganje otpada.

Međunarodni dan nultog otpada (Zero Waste), kako su navele UN, ohrabruje sve da spreče i smanje otpad na minimum i zalažu se društveni pomak ka cirkularnoj ekonomiji. Cilj Međunarodnog dana nultog otpada je da skrene pažnju na bezbrojne uticaje otpada i podstakne globalnu akciju na svim nivoima za smanjenje zagađenja.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, rekao je da "tretirajući prirodu kao smetlište, sami kopamo svoje grobove". "Vreme je da razmislimo o ceni otpada po našu planetu i da nađemo rešenja za ovu najozbiljniju pretnju", rekao je Gutereš

Gutereš je rekao da kriza otpada ugrožava sposobnost Zemlje "da održi život" i da otpad svake godine košta privredu sveta milijarde dolara.

Međunarodni dan nultog otpada je ustanovljen rezolucijom Generalne skupštine UN posle niza drugih rezolucija o tome.

Obeležavanje tog dana zajednički organizuju Program UN za životnu sredinu (UNEP) i Program UN za ljudska naselja (UN- Habitat), pozivajući države, civilno društvo, preduzeća, akademsku zajednicu, zajednice, žene i mlade, da se angažuju u inicijativama za smanjenje otpada.

Promovisanje inicijativa bez otpada, navele su UN, može pomoći unapređenje svih ciljeva "Agende za održivi razvoj do 2030", uključujući "Cilj 11" - da naselja budu inkluzivna, sigurna, otporna i održiva,  dok "Cilj 12" predviđa osiguranje održive potrošnje i proizvodnje.

Turska, koja je predložila rezoluciju o tome, zajedno sa 105 zemalja, među liderima je pokreta "Zero Waste". Ta zemlja je 2017. godine pokrenula svoj projekat nultog otpada, a tu inicjjativu predvodi Emina Erdogan, supruga predsednika Turske.

Na marginama Generalne skupštine UN 2022. godine, Emina Erdogan i generalni sekretar UN potpisali su dokument dobre volje o proširenju turskog projekta nultog otpada na ceo svet.

Predsednik Generalne skupštine UN sazvaće sastanak na visokom nivou u Njujorku radi razmene iskustava i uspešnih projekata država članica u razvoju i primeni rešenja i tehnologija za upravljanje čvrstim otpadom.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay