Francusko-nemački plan za rešavanje spora Beograda i Prištine fokusiran je u prvom redu na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, a manje na formalno priznanje i rokove, piše briselski portal Euractiv.com.

Jedan od ključnih elemenata plana, u koji je portal imao uvid, jeste razmena stalnih predstavništava, koja bi bila slična ambasadama, ali nižeg nivoa.

Portal navodi da je nejasno da li su postojale, i kako su izgledale eventualne ranije verzije plana, ali da je sadržaj aktuelne verzije predloga sledeći:

Član 1

Kosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske međusobne odnose zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Kosovo i Srbija će se voditi zajedničkom aspiracijom da postanu članice Evropske unije.

Član 3

U skladu da Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koje su potpisale obe strane, Kosovo i Srbija će sve međusobne sporove rešavati isključivo mirnim putem, uzdržvajući se od pretnji i primene sile

Oni potvrđuju nepovredivost sada i ubuduće granica/linija razgraničenja koje među njima postoje i obavezuju se na potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta druge strane.

Član 4

Kosovo i Srbija će dalje raditi pod pretpostavkom da nijedna od dve strane ne može da predstavlja onu drugu u međunarodnoj sferi, niti da deluje u njeno ime.

Član 5

Kosovo i Srbija će promovisati miroljubive odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.


Član 6

Kosovo i Srbija će nastaviti sa uzajamnim poštovanjem jurisdikcije druge strane.

Član 7

Kosovo i Srbija izražavaju spremnost da u procesu normalizacije odnosa regulišu praktična i humanitarna pitanja. Na temelju ovog ugovora, a sa ciljem razvoja i promocije, i u obostranu korist, sklopiće sporazume o saradnji u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošta i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, zaštite životne sredine i u drugim poljima. Detalji su regulisano dodatnim prokolom.  

Član 8

Kosovo i Srbija će razmeniti stalne misije. One će biti uspostavljene u sedištima vlada. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće rešavana odvojeno.   

Član 9

Kosovo i Srbija su saglasni da ovaj ugovor neće uticati na bilateralne ili multilateralne ugovore i sporazume koje su već zaključili ili koji se na njih odnose.

 

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay