Festival evropskog filma, koji putuje po gradovima Srbije otvoren je u EU Info centru u Beogradu, a do 19. novembra, na programu će biti 11 filmova, od kojih većinu čine koprodukcije.

Otvaranju festivala 14. novembra uveče prisustvovali su šef Delegacije EU Emanuel Žofre, ambasador Češke Tomaš Kuhat i članovi diplomatskog kora.

Kuhat je rekao novinarima pre otvaranja da ova manifestacija pokazuje kako lepo mogu da sarađuju države i nacije i da je film u koprodukciji Češke i Slovačke "Neka bude svetlost", koji je večeras prvi na repertoaru, primer saradnje dve zemlje koje su se iz jedinstvene države mirno razišle sredinom '90-tih godina prošlog veka.

"I posle raspada (Češka i Slovačka) odlično sarađuju u mnogim oblastima, a film je jedna od tih oblasti", rekao je Kuhat i dodao da češki glumci igraju u slovačkim filmovima i da slovački glumci igraju u češkim filmovima.

On je ocenio da kultura, film i muzika spajaju ljude i narode, i rekao da mu je drago kada vidi da u kulturi niko ne pita za nečiju nacionalnost već za kvalitet produkcije.

Zamenica ambasadora Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova rekla je da film otvara važna i aktuelna pitanja, o kojima je važno razgovarati kako ne bi došlo do tragedija.

Šef Delegacije EU Emanuel Žofre rekao je novinarima da je veoma važno da evropske zemlje dele svoju materijalnu i nematerijalnu baštinu, i da diverzitet članica Evropske unije čine tu zajednicu jačom.

Žofre je posebno istakao ukrajinski film "Moje misli su neme", koji je večeras na repertoaru posle češko-slovačkog ostvarenja "Neka bude svetlost" i dodao da je taj film snimljen pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, dobro je što se film "Moje misli su neme" nalazi u programu, da poveže publiku sa Ukrajinom i njenom kinematografijom.

Ukrajina i Moldavija su ove godine dobile status država-kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Festival evropskog filma već je gostovao u Novom Sadu, Bečeju, Zaječaru i Kladovu, a pored beogradske, do kraja decembra filmove festivalskog programa moći će da pogleda publika u Nišu, Leskovcu i Sremskoj Mitrovici.

Potencijal kinematografije da prenese informacije o Evropi i njenoj kreativnosti prepoznao je veliki broj Delegacija EU širom sveta. Danas, više od 90 od 139 delegacija EU organizuje festivale evropskog filma.

Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela projekat podrške kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.

Neka od najboljih novijih ostvarenja evropske kinematografije beogradska publika moći će da pogleda u EU info centru, u terminima od 18 i 20 časova. Više o filmovima koji su na programu može se pronaći na vebsajtu i društvenim mrežama EU u Srbiji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta