Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će Otvoreni Balkan biti test za predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu inicijative, da priznaje dokumenta njene vlade, te da će države u okviru inicijative morati međusobno da priznaju granice.

"Razlika između zajednice za slobodnu trgovinu i zone slobodnog krijumčarenja je u kontroli granica. To znači da će morati da se priznaju granice između Srbije i Republike Srpske i Srbije i Kosova, kao međunarodne granice. Ima prilike da region napreduje, da se malo zaleči kroz Otvoreni Balkan ako se pravilno sprovede", rekao je Eskobar u razgovoru koji je organizovao Atlantski savet (Atlantic Council) 1. decembra.

On je istakao da SAD podržavaju Otvoreni Balkan, jer će region biti snažniji, atraktivniji, dinamičniji, ako se integriše.

"Biće lider u obnovljivoj energiji, energetici, transportu, čak i u turizmu. Sve što spaja države i smanjuje trgovinske barijere treba podržati. Otvoreni Balkan podržavamo pod uslovom da je otvoren za sve. Jedan od izazova je punopravno članstvo Kosova. Treba da testiramo posvećenost predsednika Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu i da prizna dokumenta koja izdaje vlada Kosova", rekao je Eskobar.

On je dodao da SAD "konstantno i često" razgovaraju sa državama koje ne priznaju Kosovo.

"Kosovo je nezavisna, suverena država. Pitanje nije vezano za status nego za priznavanje takvog statusa. Postoji pritisak, pre svega ekonomski, jer ne mogu da ulažu u region, ako sve učesnike ne posmatraju jednako", rekao je Eskobar i dodao da veruje da će sporazum dve strane otvoriti prostor za više priznavanja.

Istakao je da Srbi i Albanci treba da pokažu zrelost i pronađu način da mirno žive i sarađuju, te da su multietničke demokratije budućnost regiona. Ocenio je da je region upravo bogat i kulturno živopisan zbog svoje raznolikosti, a SAD, rekao je, imaju dobre odnose sa svim državama, ali da one međusobno moraju dobro da se slažu.

Kosovu i Srbiji, istakao je, potrebni su stabilni i mirni odnosi.

"Odatle moramo da krenemo, a onda da oformimo strukturu koja će izgraditi poverenje između dve zemlje, pa da radimo na prepoznavanju činjenice da su oni dve populacije sa dve različite aspiracije. Ako ste Srbin koji veruje da je Kosovo deo Srbije niko drugi u Evropi neće verovati u to takođe. U jednom trenutku kad Srbija uđe u EU morate da u miru shvatite realnost da Kosovo nije više deo Srbije. To ne znači da Srbija i Kosovo ne mogu da imaju produktivne i konstruktivne i mirne odnose. To će se dogoditi, Srbija i Kosovo će imati mirne odnose i region će prosperirati. Ljudi samo moraju to da razumeju", rekao je on.

Ocenio je da je kriza u Ukrajini pomogla da se fokusiraju na ono što se događa na Zapadnom Balkanu i da Rusija neće u budućnosti biti kredibilan partner i da je ekonomski i politički pogrešno računati na saradnju s Moskvom, pa je pozvao Srbiju da uvede sankcije, što joj je, kako je naveo, i obaveza na evropskom putu.

Dodao je i da SAD ne žele da preuzmu glavnu ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine jer se time bavi EU u koju Srbija i Kosovo teže da uđu i okružene su zemljama Unije. On je ocenio i da je Zapadni Balkan već deo Evrope, ali da ga treba integrisati u evropsku strukturu.

Eskobar je izjavio i da je potrebno više Evrope i SAD u regionu, u kom je korupcija najveći problem.

Prema njegovim rečima, potrebno je sankcionisati korumpirane političare.

Dodao je i da za Zapadni Balkan nema drugog puta osim EU, te da su sve države koje su ušle u blok vidno napredovale.

Izvor: Beta

Foto: Beta