EU je izdvojila 20,8 miliona evra za podršku reformama u oblasti vladavine prava u Srbiji, rečeno je 20. decembra u Beogradu na predstavljanju projekta "EU za vladavinu prava".

Projekat je namenjen podršci ispunjavanju ciljeva Srbije u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, a sprovode ga EU i osam država i međunarodnih organizacija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je kazao da je EU posvećena integraciji Zapadnog Balkana i naglasio značaj reformi u oblasti vladavine prava za nastavak evropskog puta zvaničnog Beograda.

On je ukazao na to da je EU prepoznala napore Srbije na sprovođenju reformi iz oblasti vladavine prava, kroz jačanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva, naglasivši da je Srbija na ovom polju pohvaljena u poslednjem izveštaju EU.

Žofre je pozdravio najavljeno usvajanje antikorupcijske strategije i ocenio da je veoma značajan i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala, saopštila je Vlada Srbije.

Kazao je da, uz reforme u oblasti vladavina prava, "srpsko pristupanje zavisi i od normalizacije odnosa (Beograda) s Prištinom" i kako je dodao, usaglašavanja sa spoljnom politikom EU u sklopu agende ruske agresije na Ukrajinu.

Žofre je kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije blisko sarađuje s Venecijanskom komisijom i naglasio da borba protiv korupcije mora da bude beskompromisna.

Takođe je naglasio značaj rada na medijskoj strategiji u oblasti reformi za vladavinu prava.

"Očekujemo nezavisne medije i slobodu izražavanja", rekao je ambasador EU u Srbiji.

Prema njegovim rečima, potrebna ja veća zaštita prava manjina, posebno Roma, kao i pripadnika LGBT populacije i osoba sa invaliditetom.

Najavio je nastavak podrške srpskom pravosudnom sistemu i, u tom kontekstu, izgradnji novosadske Palate pravde, po ugledu na beogradsku koja je rekonstruisana i uz podršku EU.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je naglasila značaj reformi u oblasti vladavine prava i za kvalitet života svih građana dok je ambasador Austrije Kristijan Ebner kazao da se o vladavini prava ne može pregovarati, te da sistem treba da je obezbedi.

Konrad i Ebner su najavili nastavak podrške svojih država evropskom putu Srbije, a što je, na skupu, u ime Španije, ponovio i ambasador te države u Beogradu, Raul Bartolome Molina.

Zamenica šefa diplomatskog predstavništva Litvanije Migle Jankauskiene izrazila je spremnost za razmenu iskustava stručnjaka iz te države, tokom rada na projektu "EU za vladavinu prava u Srbiji".   

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper je kazao da SE uvek insistira na poštovanju vladavine prava i demokrtiji dok je zamenica šefa misije OEBS u Srbiji Sara Groen najavila nastavak podrške Srbiji u oblasti pravosuđa.

Groen je ukazala na značaj procesuiranja ratnih zločinaca u regionu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je EU i partnerima na projektu i poršci u oblasti vladavine prava, te ukazala da ih Beograd sprovodi zbog evropskog puta, ali i građana.

Brnabić najavila pet pavosudnih zakona, novu strategija za borbu protiv korupcije

Premijerka je izjavila da će Skupština Srbije u februaru 2023. usvojiti pet pravosudnih zakona i naglasila značaj njihovog implementiranja.

Ona je podsetila da je Vencecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nacrte tih pravnih akata.

Brnabić je ocenila da se tim zakonima obezbeđuje nezavisnost sudstva i samostalnost pravosuđa, ta da su značajni i za ostvarivanje raznih prava građana.

"Očekujem da do kraja februara ti zakoni dođu u Skupštinu Srbije i budu usvojeni  i potom ide proces implementiranja", rekla je ona.

To su zakoni o sudijama, o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva.

Brnabić je takođe izrazila očekivanje da će nova nacionalna strategija za borbu protiv korupcije biti usvojena do juna 2023.

Ona je kazala da je radna grupa za izradu strategije formirana, te da će početi da radi u januru 2023.

Kazala je da je deo predstavljenog projekta značajan i za tu oblast, kao i za policijske finasijske istrage i borbu protiv organizovanog kriminala.

Podsetila je šta je urađeno u tim oblastima u proteklom periodu, te uz zahvalnost EU na podršci, najavila nastavak aktivnosti.

"Veliki i značajan put smo prošli...i nastavljamo da radimo na vladavini prava", rekla je Brnabić.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Srbije