Znatan pad broja tražilaca azila sredinom decembra i početkom januara austrijski ministar unutrašnjih poslova pripisuje tome što je Srbija ograničila putovanja državljanima Indije i Tunisa.

Na vrhuncu situacije sa skokom broja tražilaca azila nedeljno je u Austriji azil tražilo oko hijadu Indijaca a sada je njihov broj pao na 300. Slično je i sa državljanima Tunisa, rekao je austrijski ministar Gerhard Karner.

"Zahvaljujući snažnom padu broja tražilaca azila iz Indije i Tunisa, pokazuju se prvi efekti 'kočenja' azila", rekao je 8. januara ministar iz Donje Austrije, preneo je EURACTIV.de.

Pod pritiskom zemalja EU, Beograd je od 1. januara uveo ograničenja za putovanja državljanima Indije i Tunisa koji su ranije mogli da putuju u Srbiju bez viza.

Austrijska vlada saopštila je da je to uspeh njihovog angažmana.

"Okončanje bezviznog ulaska državljana Indije i Tunisa važna je mera za ograničavanje organizovanog kriminala, mafije trgovaca ljudima", istakao je Karner. Takođe je rekao da se razlika u broju tražilaca azila ne može pripisati zimi i nižim temperaturama.

Austrija je sredinom novembra sa Srbijom i Mađarskom potpisala memorandum o razumevanju o vraćanju ilegalnih migranata sa spoljnih granica nakon što je ta zemlja u 2022. registrovala oko 100.000 tražilaca azila koji nisu Ukrajinci i uhapsila rekordnih 687 trgovaca ljudima.

Istrajavajući na strogoj migrantskoj politici, konzervativna Narodna partija (ÖVP) nada se da će održati zamah pred izbore 29. januara u Donjoj Austriji, najvećoj austrijskoj saveznoj državi i "srcu" konzervativaca u kojoj trenutno ima podršku od 40%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP