Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je da danas postoji opasnost da u odnosima Zapadnog Balkana i Evropske unije, zbog neispunjenih uzajamnih očekivanja, zavlada fatalizam, a da Italija to odbacuje i da želi ponovo da oživi snagu tranformacije i privlačnost evropskih integracija.

"Italija mora da ima svoj sopstveni proces na Balkanu. Interesovanje i prisustvo Italije u ovom regionu su stalni elementi naše spoljne politike", rekao je Gori u ekskluzivnom intervjuu za portal Serbianmonitor.com, objavljenom 27. januara.

Italija doprinosi razvoju privrede i očuvanju stabilnosti u regionu učešćem u misijama Kfora i Eulexa na Kosovu i u Altei u Bosni i Hercegovini, rekao je ambasador, dodajući da je i nedavna poseta italijanskih ministara spoljnih poslova i odbrane Antonija Tajanija i Gvida Krozeta bila "važan signal značaja koji nova vlada pridaje ovom području".  

On je rekao da će se ta nova posvećenost Rima regionu manifestovati kao aktivacija političkog procesa, kroz posete, susrete, telefonsku diplomatiju, poslovne forume i mobilizaciju italijanskog sistema.

Gori je rekao da otvaranje pristupnih pregova EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom i dodela kandidatskog statusa BiH predstavljaju važan napredak, ali da to nije dovoljno.

"Srbija pregovara sa EU već devet godina. Pitanje je zato kako obnoviti zamah u procesu proširenja. Kako vratiti evropskoj perspektivi onu transformacionu snagu koju je imala. Naravno, svako mora da učini svoj deo. Zemlje regiona moraju da pojačaju reformske napore. Ali EU mora da da učini pristupni proces konkretnijim, pa i iz geopolitičkih razloga, jer je proširenje najvažniji instrument kojim raspolaže kako bi smanjila uticaj drugih aktera", rekao je Gori.

On je rekao da postoji mnogo ideja, koje između ostalog, uključuju i ubrzanje prijema Srbije u jedinstveno tržište EU.

"Na taj način, Srbija, njeni građani i preduzeća bi prigrlili ideju da će u razumnom roku dobiti puno pravo kretanja ljudi, robe i kapitala, na ravnoj nozi sa članicama EU", rekao je Gori.  

Na sugestiju da se od početka rata u Ukrajini često prave poređenja ili se govori o sličnosti Donbasa sa Kosovom, ambasador je rekao da je "pravljenje paralela između različitih istorijskih i geopolitičkih realnosti uvek kockanje".

On je rekao da su najnovije napetosti na Kosovu delom doprinele da se u medijima i javnosti rodi strah od novog fronta u Evropi.

"Lično, smatram da je Srbija u potpunosti svesna važnosti da se očuva mir, koji je neizostavan preduslov ekonomskog razvoja. Postoji i angažman EU u dijalogu, koji podržavaju i SAD, koji treba da unapredi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekao je Gori.

On je naglasio da Italija u potpunosti podržava napore specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, što je, kako je rekao, demonstrirano i kroz učešće italijanskog specijalnog predstavnika, diplomatskog savetnika premijerke Frančeska Tala.

"Na stolu je kompromisni predlog. Utoliko smo sada na delikatnoj raskrsnici i svi akteri moraju da učine svoj deo i da budu odgovorni. Potreba da se implementiraju sve dosadašnje obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, ostaje jedna od od ključnih tačaka za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekao je Gori.     

Gori je rekao da je ono sa čime se stalno susreće na zapadnom Balkanu "teškoća da se procesuira prošlost regiona, da se nađe interpretacija istorijskih događaja, čak i novijih, koja bi dopustila da se izgradi čvrst put ka pomirenju i konačno deblokirao regionalnu saradnju".

Na sugestiju da su italijanske kompanije veoma pristune u Srbiji, ali da se njhov broj u poslednjih deset godina smanjuje, Gori je rekao da treba pogledati brojeve i da prema najnovijim podacima Agencije za privredni registar u Srbiji posluje 1.200 firmi sa italijanskih vlasničkim udelom.

"To su veoma različite kompanije, od velikih pa do mikropreduzeća, aktivne u širokom dijapazonu sektora i to širom Srbije. Ta italijanska preduzetnička mreža zapošljava oko 50.000 ljudi i doprinosi srpskom BDP sa više od 5%. Italija ostaje treći po obimu trgovinski partner Srbije, sa razmenom koja je u novembru 2022. premašila 4,2 milijarde evra, i među najvećim je investitorima u zemlji", rekao je ambasador.

On se istovremeno saglasio da je potrebno otvoriti novu epohu u ekonomskim odnosima Italije i Srbije i posvetiti se novim sektorima u kojima Italija ima iskustvo i znanje, kao što su tehnološke inovacije u poljoprivredi, digitalizacija, zelena energija i energetska tranzicija i veštačka inteligencija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta