Tokom češkog predsedavanja EU zgradu u kojoj se održavaju sastanci Evropskog saveta krasiće tepih, nameštaj i tapiserije od recikliranih materijala koje je uradilo devetoro mladih čeških umetnika.

Češki umetnici su projektom Cvetna unija uporedili uniju država članica sa raznolikošću i međusobnom povezanošću prirode.

Istovremeno se tim projektom, koji je finansijski podržan od strane češke vlade, mladi umetnci, grafički i dizajneri tekstila osvrću i na aktuelnu temu zaštite životne sredine.

Pod ulaza u zgradu Saveta Justus Lipsius pokrivaće 12 tepiha u obliku cvetova postavljenih u krug. Inspiracija za tu postavku je zastava EU, samo su zvezde zamenjene cvetovima koji ukazuju na lepotu i raznolikost prirode, a u čemu umetnici vide paralelu sa saradnjom među članicama EU.

"Čast nam je što možemo da organizujemo ovu prezentaciju, koja je izraz preko potrebne solidarnosti, ponosa na kulturno nasleđe zemlje i spremnosti da doprinesemo debati o ulozi umetnika u današnje vreme", rekla je direktorka Nacionalne galerije iz Praga Alisija Knast.

Prostor u blizini mesta na kojem stoje zastave članica EU, gde lideri daju izjave novinarima, biće ukrašen tapiserijom dugom 20 metara koju su ručno uradile dve umetnice od starog tekstila i iskorišćenih plastičnih boca naglašavajući tako održivost i ekološku odgovornost.

Takođe će neki prostori u zgradi - info punkt, biblioteka, biti upotpunjeni novim delovina nameštaja od  drveta.

"Bilo da volite ruže, ljiljane ili bele rade, Unija je unija... I kulturi treba ponuditi uslove i plodno tlo iz kojeg može da raste i cveta", rekao je češki ministar kulture Martin Baksa (Baxa).

Izložba je otvorena u julu u atrijumu zgrade Justus Lipsius i ostaće u Briselu do kraja godine a zatim se seli u Trejd fer palas (Trade Fair Palace) u Pragu.

U julu su otvorene i izložba Fizionomija sadašnjosti u zgradi Evropskog parlamenta sa delima više od 20 čeških umetnika i izložba fotografija Dragulji Češke ispred zgrade Evropske komisije.

Izvor: czech-presidency.consilium.europa.eu

Foto: czech-presidency.consilium.europa.eu