Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana koji je 6. decembra održan u Tirani šalje jasnu poruku jedinstva i partnerstva, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da EU daje punu podršku procesu proširenja.

"Naša podrška regionu dolazi iz srca i jer smo duboko ubeđeni da pripadamo jedni drugima. Želimo da zajedno rešavamo izazove i probleme s kojima se suočavamo. Želimo da se zajedno suočimo s posledima rata u Ukrajini", rekla je Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i premijerom Albanije Edijem Ramom.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/92855.flv

Predsednica Komisije je rekla da EU potpuno podržava proces proširenja i regionalnu integraciju i ocenila da je ove godine ostvaren napredak, podsetivši na otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom kao istorijski korak koji, kako je kazala, daje novi momentum procesu.

Dodala je da Komisija preporučuje davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini i da se nada će Evropski savet sledeće sedmice doneti pozitivnu odluku po tom pitanju.

Jedna od glavnih tema samita bila je energetika, a prema rečima Lajen, EU želi da "zajedno s prijateljima sa Zapadnog Balkana" reši energetsku krizu i da regionu ponudi slična rešenja koja se donose u Uniji.

Podsetila je da će EU pomoći regionu sa milijardu evra pomoći, od čega će 500 miliona evra biti direktna budžetska podrška za ranjiva domaćinstva i preduzeća, a 500 miliona za investicije u infrastrukturu, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Dodala je da je EU 5. decembra odobrila 12 investicionih projekata, od kojih je šest u energetskom sektoru.

EU je do sada odobrila 40 projekata u oblasti transporta, povezanosti, energetske tranzicije, zelene agende, digitalne tranzicije u ukupnoj vrednosti od 5,7 milijardi evra, od kojih će EU obezbediti 1,8 milijardi.

Lideri su danas razgovarali i o problemu migracija, a Lajen je istakla da je zajednički interes da EU i Zapadni Balkan blisko sarađuju po svim aspektima.

"Možete da računate na našu podršku u upravljanju granicama i migracijama. Očekujemo da se zemlje Zapadnog Balkana usklade sa našom viznom politikom. To je ključno za održavanje bezviznog režima između nas jer je to pitanje uzajamnog poštovanja pravila", rekla je Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je na zemljama regiona da poboljšaju stanje u vladavini prava i borbi protiv korupcije, a da EU treba da nastavi da bude posvećena Zapadnom Balkanu.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/92852.flv

 

 

Samit u Tirani je pokazao visok nivo poštovanja i poverenja, rekao je Mišel, dodajući da su ovo teška vremena, klimatskih promena i rata u Ukrajini koji menjaju geopolitički pejzaž.

Mišel je rekao da je potpisivanje sporazuma o smanjenju cene rominga između EU i Zapadnog Balkana "korak napred" i da će to biti korisno za kompanije, građane i turizam.

Istakao je da se na samitu razgovaralo o migraciji i da se po tom pitanju poslednjih meseci suočavamo sa teškoćama i problemima.

"Saradnja sa Zapadnim Balkanom je osnovna za sve nas i zahvalan sam što smo mogli da ostvarimo napredak po pitanju usklađivanja vizne politike. To je korak u pravom smeru i potrebne su dodatne odluke u narednom periodu", rekao je Mišel.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je u procesu evropskih integracija ostvaren veliki napredak u prethodnom periodu, ali i da je bez sumnje rat u Ukrajini ubrzao taj proces.

Zemlje regiona moraju da urade svoj domaći zadatak u procesu evrointegracija, rekao je Rama i dodao da taj proces pomaže državama Zapadnog Balkana da ojačaju institucije, izgrade sisteme i da dostignu nivo EU funkcionalne države.

EU je istovremeno, dodao je, izgradila mehanizme podrške koje zemlje regiona približava EU pre nego što postanu punopravne članice.

Rama je rekao da su Mišel i Lajen prijatelji koji se bore za Zapadni Balkan i da nijedan predsednik Evropske komisije ili Evropskog saveta nije bio toliko odlučno posvećen zalaganju za region i da osiguraju da težak proces integracija "ne umre u agoniji". Održavanje samita u Tirani Rama vidi kao znak da postoji svest da je Uniji Zapadni Balkan potreban koliko i EU regionu.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/92853.flv

"Vidim to kao znak zahvalnosti našoj zemlji i njenoj ulozi u regionu kao faktora mira, stabilnosti i saradnje", rekao je Rama. "Trenutak je da pošaljemo poruku svim ljudima u regionu, ali pre svega narodu u Albaniji da je EU ovde za nas, za vas", dodao je.

Rama je rekao da je tokom samita postignut dogovor da albanski univerziteti mogu da se uključe u saveze visokog obrazovanja u Evropi, što znači da će albanski studenti moći da studiraju na daljinu na svakom evropskom univerzitetu, što je do sada bilo moguće samo za članice EU.

Na samitu je potpisana Deklaracija u kojoj EU još jednom potvrđuje svoju potpunu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i poziva na ubrzanje procesa pristupanja na osnovu kredibilnih reformi na strani partnera, poštenih i rigoroznih uslova, kao i principa vlastitih zasluga.

U deklaraciji se navodi da EU podstiče zemlje regiona da postignu brz i trajan napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da shodno tome postupaju, uključujući i oblasti restriktivnih mera EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU