Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen u Tirani je pozvao Albaniju da nastavi sa reformama u oblasti osnovnih prava i sloboda, vladavine prava i pravosuđa.

"Želimo da motivišemo i ohrabrimo Albaniju da angažovano nastavi reforme upravo u tim oblastima i pokaže vidljive rezultate, i da brzo napreduje na putu evropskih integracija", rekao je Van der Belen 27. marta u razgovoru sa albanskim kolegom Bajramom Begajem, saopštio je kabinet austrijskog predsednika.

"Sa mog stanovišta, to može bez daljnjeg i da znači da se odustane od nekih namera o kojima se raspravlja, ako su one samo teret za kredibilitet procesa reformi", rekao je Van der Belen.

On je kao konkretan primer naveo albanski program "zlatnih pasoša" koji je bogatim strancima nudio albansko državljanstvo a time i bezvizni ulazak u EU u zamenu za investicije, a koji je Evropska komisija najoštrije kritikovala.

Istovremeno, Tirana i dalje nema nameru da odustane od poreske amnestije, koja se takođe našla na meti kritika EU, podseća se u saopštenju.

Austrijski predsednik pohvalio je i to što je Albanija "u potpunosti na strani Ukrajine", u odbrani od ruske agresije.

Albanski predsednik Begaj izrazio je optimizam da je njegova zemlja na dobrom putu i rekao da Albanija i Albanci već 32 godine sanjaju da postanu deo EU.

Van der Belen je kao "jako dobar" pohvalio dosadašnji takozvani proces skriniga koji EU provodi u Albaniji i obećao podršku Austrije u evrointegracijama, posebno u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Austrijska aministarka pravosuđa Alma Zadić, koja je doputovala u pratnji predsednika, u tom je cilju 27. marta uveče sa albanskim kolegom Ulsijem Manjom potpisala sporazum o pojačanoj saradnji u oblasti vladavine prava, prenela je austrijska agencija APA.

"Albanija je već postigla pažnje vredan napredak u implementaciji reforme pravosuđa. Sada treba konzekventno nastaviti tim  putem, ujedno i kao signal sopstvenom stanovništvu, regionu i Briselu da postoji želja da se uđe u EU", rekla je Zadić.

Van der Belen je u obraćanju u albanskom parlamentu pozvao poslanike da "na najbolji mogući način" iskoriste "zavidnu" podršku od 90% koju Albanci pružaju ulasku u EU, i da taj za građane toliko važan cilj ispunjavaju nadpartijski. "Kompromis je jedan od centralnih elemenata demokratije", rekao je austrijski predsednik.

On je rekao da Austrija želi da građanima obe strane i pre uklaska Albanije u EU bude dostupno što je moguće više inicijativa Unije, navodeći kao primere i evropske programe Erazmus+, Kreativna Evropa i Horajzon.

Albanija, gde se sastao i sa premijerom Edijem Ramom, prva je stanica četvorodnevne balkanske turneje austrijskog predsednika i brojne delegacije političara i privrednika. Van der Belen iz Tirane putuje u Severnu Makedoniju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Tviter