Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski najavio je da će onog dana kada budu usvojene ustavne promene neophodne za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, podneti ostavku i da će biti raspisani izbori.

Kovačevski je opozicionoj VMRO-DPMNE, koja je glavna prepreka za izmenu ustava, ponudio da uđe u vladu kako bi amandmani bili usvojeni.

"Nijedan čovek nije se rodio da bude premijer, to je velika je čast i odgovornost da se sprovede vizija građana da živimo bolje i da budemo uz njih. A, ako pogledate moj ekspoze o potrebi usvajanja ustavnih amandmana bio sam potpuno iskren šta dobijamo sa EU. Javno sam rekao da ću onog dana kada budemo glasali o ustavnim amandmanima podneti ostavku i da idemo na izbore", rekao je Kovačevski.

U Sobranju Severne Makedonije je krajem prošle sedmice završena plenarna sednica o ustavnim amadmanima za uvođenje Bugara kao manjinskog naroda u Ustav, što je uslov da Severna Makedonija počne pregovore sa EU i otvaranje poglavlja.

Međutim, glasanje je odloženo na neodređeno vreme jer vladajuća koalicija SDSM i DUI nema potebnu dvotećinsku većinu bez poslanika opozicione VMRO DPMNE koji ne žele da podrže amandmane.

Premijer Severne Makdonije je 20. avgusta uveče u intervjuu za Televiziju Sitel rekao da je druga opcija da opoziciona VMRO-DPMNE ako želi da uđe u vladu dobije polovinu mandata njegove SDSM, kako bi zemllja "završila skrining i prešla u drugu fazu pregovora sa EU".

"Oni (VMRO DPMNE) će biti deo vlade, mi ćemo završiti ceo proces, završiti skrining, otvoriti jedno ili dva poglavlja i zatvoriti jedno od poglavlja. I idemo na izbore", rekao je Kovačevski.

Istakao je da je veoma važno za budućnost zemlje uspešno okončanje procesa usvajanja ustavnih amandmana u parlamentu. Kako je rekao, 73 poslanika, od ukupno 120, su na plenarnoj sednici prošle nedelje dali podršku evropskoj budućnosti države.

Kovačevski je ocenio da je jedini put za Severnu Makedoniju evropski put, koji će građanima obezbediti prosperitetnu budućnost.

Istakao je da su SDSM i evropska koalicija za nastavak evropskih integracija Severne Makedonije i da od toga neće odstupiti.

Severna Makedonija, prema njegovim rečima, ne sme da dozvoli da joj prvi put bude blokiran put evropskih integracija iznutra, od opzicione VMRO - DPMNE.

"Prvi put u istoriji veto ne dolazi spolja, već iznutra i to od istih ljudi koji su je uvek blokirali. Da podsetim, 2008. smo mogli da imamo rešenje sa Grčkom, ali je tadašnja Vlada VMRO-DPMNE odlučila da ga ne bude. Ušla je u beskrajne izbore na kojima je pred svima i pred strancima obećavala da će napraviti kompromis, da bismo na kraju dobili rešenje koje je gore od onoga što smo mogli da imamo 2008", rekao je premijer Severne Makedonije.

"Ono što sada vidimo je potpuno isto - dajte nam vlast i mi ćemo vam reći kakvo ćemo rešenje imati", rekao je Kovačevski.

Izvor: Beta/AP

Foto: Beta