Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da su ograde ključne u zaštiti Evropske unije na njenim granicama i da mogu biti korišćene za bolju kontrolu neregularne migracije i sprečavanje nelegalnih prelazaka.

Nehamer je kazao da su ograde neophodne da se "podrže zemlje kao što su Bugarska, Rumunija, Srbija i Mađarska, koje su pod velikim migracionim pritiskom na granicama".

"Ograde imaju funkciju sprečavanja i imaju efekta. Ali za ogradu su potrebni i nadzor, službena lica i tehnička oprema", izjavio je Nehamer za austrijski dnevnik Kronen cajtung.

Uoči važnih regionalnih izbora u pokrajini Donja Austrija u februaru, i početka švedskog predsedavanja EU, Austrija veliki značaj daje politici prema izbeglicama, a Nehamer je na samitu lidera EU prošle sedmice rekao da "tabui moraju biti razbijeni".

Nehamer je u intervjuu za austrijski list 18. decembra ukazao na efikasnost ograde na granici Turske i Grčke, koja je omogućila grčkim graničarima da zaustave nelegalni ulazak migranata, posebno pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan 2020. otvorio granice za migrante i izbeglice.

"Desio se ozbiljan incident kada je Austrija pomogla Grčkoj slanjem jedinice specijalnih snaga. U to vreme, nasilni migranti koji su dolazili iz Tuske pokušali su da sruše ogradu da bi prešli granicu", podsetio je Nehamer, dodajući da je pogranična policija bila efikasna u odvraćanju migranata suzavcem, a delom i zbog ograde.

Govoreći o kvotama za razmeštanje izbelice širom Evrope, Nehamer je rekao da bi to bilo moguće jedino kada se "uspostavi funkcionalna zaštita na spoljnim granicama".

Tema ilegalnih migracija i azila ponovo je na dnevnom redu u Austriji, jer se broj ulazaka migranata u zemlju utrostručio u odnosu na 2021. godinu, a smeštajni kapaciteti su preopterećeni zbog velikog broja izbeglica iz Ukrajine. U Austriju je ove godine ušlo oko 100.000 izbeglica koje nisu iz Ukrajine.

Tokom posete Beogradu u novembru, Nehamer je izjavio da je sistem azila EU nesupešan i da ono što EU trenutno ostvaruje po pitanju zaštite granica nije dovoljno, pa je Austrija morala da se okrene saradnji sa Srbijom i Mađarskom u borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrijski kancelar, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban su tada potpisali memorandum o razumevanju o jačanju saradnje na planu migracija i zaštite granica.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP