Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) Srbije trenutno je u završnoj fazi definisanja i usvajanja, rečeno je 3. marta u Beogradu na skupu koji su organizovali Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

INEKP definiše nove ciljeve za unapređenje energetske efikasnosti, veću upotrebu obnovljivih izvora energije, unapređenje sigurnosti snabdevanja i smanjenje energetskog siromaštva.

Konsultant u BOŠ Stevan Vujasinović rekao je da se očekuje da INEKP Srbije za period do 2030. sa projekcijama do 2050. bude usvojen u narednih mesec-dva.

Planske dokumente poput INEKP imaju ili na njima rade sve zemlje Evrope, kako članice EU, tako i kandidati za članstvo.

INEKP je obaveza Srbije i u sklopu članstva u Energetskoj zajednici čije su članice, pored EU i zemalja Zapadnog Balkana, i Gruzija, Moldavija i Ukrajina a posmatrači Jermenija, Norveška i Turska.

Od zemalja Zapadnog Balkana, INEKP su već usvojile samo Severna Makedonija i Albanija.

Izrada INEKP je obaveza i po osnovu Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan čija je Srbija potpisnica.

Na skupu je predstavljen i projekat "Civilno društvo za energetsku tranziciju" koji je usmeren na transformaciju energetskog i klimatskog sektora Srbije u cilju postizanja nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte, energetske nezavisnosti, demokratskog i decentralizovanog upravljanja energetskom i klimatskom politikom.

Cilj projekta koji sprovode BOŠ i RERI sa sedam lokalnih partnera jeste i veće učešće civilnog društva u razvoju i praćenju sprovođenja reformi u energetskom i klimatskom sektoru.

Realizacija projekta počela je u decembru 2022, trajaće do kraja marta 2024. i odvija se uz podršku ambasade Velike Britanije u Beogradu.

O konkretnom radu na projektu govorio je predstavnik Novog puta, jednog od lokalnih partnera.

To udruženje građana iz Kraljeva analizira potencijal za uštedu energije i prelazak na geotermalnu i solarnu energiju za potrebe Specijalne bolnice "Agens" u Mataruškoj banji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com