Novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) pokazao je da EU mora da ubrza recikliranje i smanjenje upotrebe materijala ako želi da do kraja decenije udvostruči udeo recikliranih materijala u ekonomiji.

Izveštaj EEA "Koliko je Evropa daleko od dostizanja svoje ambicije da udvostruči cirkularnu upotrebu materijala?" pokazao je da je u 2021. gotovo 12% svih materijala iskorišćenih u EU bilo od recikliranog otpada prema nešto više od 8% u 2004.

Navodi se da će više recikliranja ubrzati napredak ali da takođe treba smanjiti ukupnu upotrebu materijala  kako bi se stiglo do cilja udvostručenja udela recikliranog otpada u upotrebi.

Cilj može biti dostignut npr. povećanjem stope reciklaže tretiranog otpada sa sadašnjih 40 na 70%, smanjenjem ukupne upotrebe materijala za 15% i smanjenjem upotrebe fosilnog goriva za 34%.

Pored toga, navodi EEA, posebnu pažnju treba posvetiti mineralima nemetalima, poput građevinskih materijala, koji čine oko polovine svih materijala upotrebljenih u EU.

Iz ekološke perspektive, bilo bi dobro fokusirati napore na materijale sa najvećim negativnim uticajem u njihovoj proizvodnju, posebno fosilnog goriva i biomase.

Dalje se navodi da je jedna od ključnih strategija za cirkularnu ekonomiju prevencija otpada, odnosno njegovo minimiziranje, jer se na taj način smanjuje potrošnja resursa, maksimizira vek trajanja proizvoda i materijala i promoviše tražnja održivijih proizvoda.

Međutim, ukazuje se, i dalje je teško uspostaviti vezu između politika prevencije otpada i stvaranja otpada u EU.

Prevencija otpada, odnosno indikatori za praćenje dugoročnih trendova u tom sektoru, inače su tema druge analize  EEA - "Praćenje napretka u prevenciji otpada".

Trenutno gotovo sve članice EU imaju neke kvantitativne ciljeve i indikatore o prevenciji otpada ali se oni veoma razlikuju, ukazala je EEA u izveštaju.

U Agenciji smatraju da bi postavljanje ciljeva za prevenciju otpada na nivou EU moglo da pomogne da se odrede pravac i cilj merenja i da se ojačaju obaveze u prevenciji otpada.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta