Ministri spoljnih poslova Češke, Hrvatske, Austrije i Slovačke potpisali su 23. juna deklaraciju u kojoj se ističe ključni karakter Zapadnog Balkana za EU, poziva na ubrzavanje procesa pridruživanja i ukazuje na mogućnosti za produbljivanje saradnje.

Deklaraciju "Prijatelja Zapadnog Balkana" na Evropskom forumu Vahau (Waćau) u Austriji potpisali su i Slovenija, Grčka i Italija koje su takođe članice te neformalne grupe.

Grupu članica EU koje se zalažu za ubrzavanja pristupanja regiona Uniji "Prijatelji Zapadnog Balkana" predstavio je na skupu austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je u benediktinskom manastiru Getvajg (Göttweig), gde se održava Forum, da je EU potrebno više hrabrosti da na integraciju Zapadnog Balkana gleda kao na priliku za budućnost.

"Isto tako je zemljama Zapadnog Balkana potrebno više hrabrosti da završe sve potrebne reforme kako bi se pridružile EU", rekao je Lipavski na panelu o proširenju, saopštilo je češko ministarstvo spoljnih poslova.

Evropski forum Vahau jedan je od najznačajnijig skupova o evropskoj i spoljnoj politici u Austriji.

Ove godine tema Foruma, 27. po redu, jeste "Izgradnja otporne, zelene i konkurentne Evrope" a prisustvuju mu brojni političari, zvaničnici vlada, biznismeni.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Češko ministarstvo spoljnih poslova