Predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je na vlasti već dve decenije, proglasio je pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj.

Prema 99% prebrojanih glasova, Erdogan je na izborima 28. maja osvojio je 52% glasova, a njegov protivnik Kemal Kiličdaroglu 48%, javila je agencija Anadolija.

"Naš narod nam je poverio odgovornost da upravljamo zemljom u narednih pet godina", rekao je sinoć Erdogan ispred svoje istanbulske rezidencije, gde se okupio veliki broj građana.

Erdogan je rekao da će održati obećanja data narodu i dodao da svaki izbor predstavlja preporod, preneo je AFP.

"Izbori su pokazali da niko ne može da napadne dostignuća nacije", dodao je predsednik Turske.

Agencija AP piše da to što se većina Turaka u drugom krugu odlučila za Erdogana a ne za Kiličdaroglua pokazuje njihovu podršku čoveku koga vide kao snažnog, dokazanog lidera.

Navodi se da su birači bili podeljeni između lojalnosti Erdoganu, koja već dugo vlada, i nada opozicionog kandidata koji je obećao povratak demokratskim normama, bolje ekononske politike i unapređenje odnosa sa Zapadom.

Erdogan sada mora da se pozabavi astronomskom inflacijom koja je izazvala skok  troškova života i obnovi posle razornog zemljotresa u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi.

Njegov protivkandidat Kiličdaroglu izrazio je sinoć "tugu" zbog budućnosti Turske.

"Duboko sam tužan zbog teškoća koje čekaju Tursku", rekao je Kiličdaroglu u sedištu svoje opozicione stranke u Ankari, preneo je AFP.

Erdogan je rekao i da su podele oko izbora završene ali u obraćanju nije štedeo svoje protivnike.

"Jedini pobednik danas je Turska", rekao je Erdogan u Ankari i obećao da će vredno raditi za drugi vek Turske koji je nazvao "turskim vekom", preneo je AP.

Turska ove godine obeležava 100 godina od osnivanja Republike Turske.

Čestitke

Erodganu je čestitalo više stranih zvaničnika, uključujuči francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je  ocenio da Francuska i Turska imaju ogromne izazove koje treba zajedno da prevaziđu, a među njima su povratak mira u Evropu i budućnost evroatlantske alijanse.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se založio za jačanje bilateralnih veza i saradnju za bezbednost i stabilnost u Evropi.

Čestitku je uputio predsednik Rusije Vladimir Putin koji je ocenio da je izborni rezultat "logičan i očigledan dokaz" podrške naroda Erdoganovoj politici.

Erdoganu je sinoć čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Održavanje drugog kruga predsedničkih izbora i veliku izlaznost pozdravio je i Brisel zajedničkim saopštenjem Visokog predstavnika Žozepa Borela i evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheija.

Oni su čestitali Erdogoganu na reizboru i istakli da je strateški interes EU da nastavi saradnju i uzajmno korisne odnose sa Turskom i njenim narodom. Interes EU je i stabilno i bezbedno okruženje na Istočnom Mediteranu.

"EU je spremna da se angažuje sa Turskom kako bi napredovali prema konstruktivnim odnosima za zajednički prosperitet i stabilnost na osnovu posvećenosti ljudskim pravima, vladavini prava, međunarodnom pravu i regionalnoj stbilnosti, na dobrobit svih naših građana", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da EU očekuje konačne nalaze i preporuke međunarodne posmatračke misije OEBS/SE.

Izvor: Beta/DES

Foto: Beta/AP