Podrška Evropske unije Ukrajini i odbrana demokratije i vladavine prava oblasti su kojima su njeni građani najzadovoljniji. S druge strane, polovina njih primećuje pad životnog standarda i nije zadovoljna merama za ublažavanje krize, rezultati su najnovijeg istraživanja Eurobarometar.

Evropski parlament je 6. juna objavio rezultate Eurobarometra za proleće 2023, prema kojem je 71% građana svesno uticaja koji EU ima na njihov svakodnevni život i prepoznaje njenu vodeću ulogu u rešavanju niza kriza prethodnih godina.

Podrškom EU Ukrajini zadovoljno je 69% ispitanika, a taj procenat je najveći u Holandiji (90%), Švedskoj, Finskoj i Irskoj (87%), dok su merama pomoći najmanje zadovoljni stanovnici Slovačke (45%) i Grčke (48%).

Ispitanici su takođe veoma zadovoljni delovanjem EU u oblasti zaštite demokratskih prava i poštovanja vladavine prava (64%), kao i spoljne politike (54%).

Građani EU vide demokratiju kao najvažniju vrednost koju EP treba da brani - za 37% ispitanika prioritet je odbrana demokratije. Slede odbrana ljudskih prava u EU i ostatku sveta (28%) i slobode govora i mišljenja (27%).

Većina građana (54%) je zadovoljno kako demokratija funkcioniše u EU, a najviše su zadovoljni slobodnim i poštenim izborima i slobodom govora (70%) i poštovanjem osnovnih prava (66%), dok su manje zadovoljni borbom protiv dezinformacija i korupcije.

Kada su u pitanju ekonomija i finansijska situacija građana, polovina ispitanika primećuje pad životnog standarda i očekuje da se taj trend nastavi i naredne godine.

Gotovo dve trećine građana (65%) nije zadovoljno merama koje njihova zemlja preduzima u rešavanju krize životnih troškova, a 57% nije zadovoljno merama EU.

U skladu sa tim, građani žele da prioriteti Evropskog parlamenta budu borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti (38%), zatim javno zdravstvo (33%), borba protiv klimastskih promena (31%) i podrška ekonomiji i otvaranje novih radnih mesta (31%).

Eurobarometar, objavljen godinu dana pre narednih izbora za Evropski parlament, pokazuje da je više od polovine građana (56%) zainteresovano za te izbore, šest odsto više nego 2018, godinu dana pre prethodnih izbora.

Oko dve trećine ispitanika je reklo da bi verovatno glasalo kada bi izbori bili održani naredne sedmice, takođe više nego pred prošle evropske izbore.

Komentarišući rezultate istraživanja, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola je rekla da su izbori prilika da se građani založe za pitanja koja su im važna.

"Pozivam sve građane, posebno mlade, da glasaju i tako oblikuju EU u kakvoj žele da žive", rekla je Mecola.

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 26. marta u svih 27 članica EU, a ispitano je više od 26.000 ljudi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Union/printscreen