Slovenija je izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN na dvogodišnji mandat 2024-2025. Ona je za upražnjeno mesto za region Istočne Evrope uverljivom većinom glasova pobedila protivkanduidata Belorusiju.

Na tajnom glasanju u Generalnoj skupštini od 193 člana, Slovenija je dobila 153 glasa, dok je Belorusija dobila 38 glasova.

Region istočne Evrope obuhvata 23 zemlje i ima dva rezervisana mesta u Savetu bezbednosti, od kojih jedno zauzima stalna članica Rusija. Slovenija će na mestu nestalne članice iz regiona zameniti Albaniju.

Od pet novoizabranih članica, Slovenija je jedina imala protivkandidata - Belorusiju.

"Države članice UN su nesumnjivo odlučile da teška kršenja ljudskih prava u Belorusiji diskvalifikuju tu zemlju da bude u Savetu bezbednosti, ključnom telu za zaštitu ljudskih prava", saopštili su medijima izvori bliski UN.

Nestalna mesta u Savetu bezbednosti UN dodeljuju se po regionima, čije džave obično sporazumno biraju kandidate.

Još su četiri zemlje izabrane u Savet bezbednosti na dvogodišnji mandat, i to su za tri upražnjena mesta za države Afrike i Azijsko-Pacifičkog regiona Alžir sa 184 glasa, Južna Koreja sa 180 glasova i Sijera Leone sa 188 glasova.

Jedino mesto za države Južne Amerike i Kariba pripalo je Gvajani, koja je dobila 191 glas, saopštile su UN.

Pet novih članova počeće svoj mandat 1. januara, zamenjujući pet zemalja čiji se dvogodišnji mandat završava 31. decembra, a to su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da je to jedan od najvećih uspeha Slovenije na međunarodnoj diplomatskoj pozornici.

On je izrazio uverenje da će Slovenija, "kao mala, ali samopouzdana članica Saveta bezbednosti, moći da da značajan doprinos u oblastima u kojima veliki nekada odustaju" i da će zato "biti most između različitih interesa".

"Bićemo u prilici da stvano utičemo na globalnu politiku, i verujem i ćemo biti u stanju da saslušamo manje članice i njihove najveće izazove", rekao je Golob.

On je naglasio da će Slovenija biti posvećena očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti i da će, "zato što zna šta su klimatske promene, učiniti sve što može da to pitanje ostane među prioritetima UN, jer su klimatske promene najveća pretnja za budućnost, bezbednost i mir".

Golob je naglasio da jen izbor Slovenije rezultat timskog rada svih njenih predstamnika i zahvalio predsednici Nataši Pirc Musar, ministarki inostranih poslova Tanji Fajom i brojnim diplomatama koji su naprnim radom doprineli tom uspehu.

Ministarka Tanja Fajon rekla je novinarima da je iznenađena podrškom njenoj zemlji.

Ona je rekla da to dokazuje da je Slovenija ubedila ogromnu većinu zemalja članica UN da može biti "pouzdan partner".

Slovenačka kampanja za članstvo u Savetu bezbednosti vođena je pod sloganom "Izgradimo poverenje, osigurajmo budućnost", koji je istakao i glavnu poruku njene kandidature - Slovenija želi da bude faktor povezivanja u Savetu bezbednosti, saopštila je Vlada Slovenije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije