Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF) je tokom 2022. godine otkrila prevare i neregularnosti kojima je Evropska unija oštećena za više od 600 miliona evra. Takođe je pomogla u zapleni pola milijarde cigareta i 15 miliona litara alkohola.

OLAF je preporučio da se u budžet EU vrati 426,8 miliona evra koji su neopravdano potrošeni kao rezultat prevara ili drugih neregularnosti. Takođe je sprečio neopravdanu potrošnju od 197,9 miliona evra iz budžeta EU, navedeno je u novom godišnjem izveštaju.

Ukupno je zaključeno 256 predmeta i dato 275 preporuka nadležnim telima država članica i EU, a otvorene su 192 nove istrage.

OLAF je Kancelariji evropskog javnog tužioca prijavio 71 slučaj potencijalnih kaznenih dela, od čega 16 u ime Evropske komisije.

Najviše istraga zaključeno je u Mađarskoj, a zatim u Italiji, Poljskoj i Rumuniji.

Tokom prošle godine sprečeni su i brojni slučajevi krijumčarenja, falsifikovanja i carinskih prevara.

OLAF je počeo da istražuje slučajeve moguće zloupotrebe sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost i sarađivao je s ukrajinskim vlastima na sprečavanju prevara u cilju zaštite finansijske pomoći EU Ukrajini.

Generalni direktor OLAF-a Vile Itala izjavio je da OLAF nastoji da osigura da se finansijska pomoć i ulaganja EU u državama članicama i trećim zemljama troše kako je predviđeno i da je prevencija najefikasniji način borbe protiv prevara.

"Zaštita novca poreskih obveznika EU namenjenog za infrastrukturu i digitalizaciju, zaplena 531 miliona cigareta kojima se nezakonito trgovalo, međunarodna akcija protiv lažnog meda i povrat gotovo tri milijarde evra u budžet EU iz slučaja umanjenja carinske vrednosti samo su neki od primera uspešnog rada i delokruga OLAF-a", rekao je Itala.

Dodao je da je OLAF tokom 2022. pojačao saradnju s nacionalnim telima, međunarodnim organizacijama i partnerima iz EU.

"Sposobnost OLAF-a da poveže konce i pruži širu sliku ostaje naš jedinstven i prepoznatljiv kvalitet koji predstavlja dodanu vrednost u borbi protiv prevara u EU i izvan nje", kazao je Itala.

Istrage OLAF-a o potrošnji sredstava EU uključivale su optužbe o dosluhu, manipulaciji u postupcima javne nabave, sukobima interesa i prenaduvanim računima.

U okviru borbe protiv falsifikovanja i krijumčarenja, OLAF je pomogao da se milioni falsifikovanih i opasnih predmeta zaplene pre upotrebe.

U pitanju su, između ostalog, lažni lekovi, falsifikovane i potencijalno opasne igračke, 531 miliona cigareta kojima se nezakonito trgovalo i 14,7 miliona litara nezakonito proizvedenog vina, piva i jakih alkoholnih pića.

Procenjuje se da je zaplenom tih cigareta sprečen gubitak prihoda u EU od 153 miliona evra, navodi se u izveštaju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service