Poljska će pred Evropskim sudom pravde pokušati da ospori zabranu prodaje novih automobila koja koriste fosilna goriva i druge klimatske zakone Evropske unije, najavila je poljska ministarka za klimua Ana Moskva.

EU je u martu usvojila zakon o zabrani prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagoravenjem od 2035, uprkos protivljenju Varšave.

Moskva je za poljski Radio Zet izjavila da će to pitanje izneti pred najviši sud EU, prenosi briselski portal Politiko.

"Zabrana automobila s unutrašnjim sagorevanjem 2035. je štetna po sve evropske privrede. Smatram da ako danas donosimo odluku za 2035, onda je danas potrebno da sagledamo njene posledice za naredne godine", rekla je Moskva.

Istakavši da je "skandalozno" to što nema analiza socijalnog i ekonomskog uticaja, Moskva je rekla da će se u bliskoj budućnosti obratiti Sudu pravde.

Zabrana novih automobila na benzin i dizel deo je šireg seta zakona čiji je cilj smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte za 55% do kraja ove decenije.

Moskva je nagovestila da bi Poljska mogla da uloži žalbu i na druge delove paketa "Spremni za 55".

"Idemo na Sud prade s ovim i mnogim drugim dokumentima paketa Spremni za 55", rekla je Moskva.

Poljska je jedna od zemalja koje su pokušale da blokiraju uvođenje zabrane novih automobila s unutrašnjim sagorevanjem.

Nemačka je tražila da Evropska komisija nađe pravno rešenje za e-goriva, sintetičku alternativu za benzin i dizel. Komisija je prihvatila zahteve Nemačke i obvezala da će uvesti novu kategoriju vozila u EU za automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem koja koriste e-goriva, koja su ugljenično neutralna.

Zakon o zabrani je na kraju usvojen, sa samo jednim glasom protiv – Poljske.

Portparol Evropske komisije nije želeo da kometariše izjavu poljske ministarke.

"Neka pokušaju… pored toga, mislim da se cela Evropa raduje da vidi Poljsku koja je voljna da poštuje presude Evropskog suda pravde", rekao je neimenovani zvaničnik Komisije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com