Evropska centralna banka (ECB) strahuje da bi uzimanje kamata od zamrznute ruske imovine moglo da naruši poverenje u evro kao globalnu valutu i našteti finansijskoj stabilnosti.

ECB je nezvanično poručila Evropskoj komisiji da bi planovi da se plaćanja po osnovu obveznica ruske centralne banke koriste za finansiranje Ukrajine poslali loš signal svetskom tržištu, rekli su za Fajnenšel tajms (FT) upućeni u razgovore.

Upozorenje dolazi u vreme kada zvaničnici EU razmatraju kako da rasporede deo prihoda od zamrznute ruske imovine. Ukrajini će za obnovu od ruske invazije biti potrebne stotine milijardi evra.

ECB je upozorila Brisel da bi korišćenje kamata od zamrznute ruske imovine moglo da ohrabri druge centralne banke koje drže velike rezerve novca "da okrenu leđa" evru, posebno ako EU deluje jednostrano, bez članica Grupe 7, navodi se u nacrtu internog dokumenta u koji je britanski list imao uvid.

"Posledice bi mogle biti značajne - to može da dovede do diverzifikacije rezervi u odnosu na imovinu denominovanu u evru, poveća troškove finansiranja evropskih susverenih hartija i takođe dovede do diverzifikacije trgovine", navodi se dalje stav ECB koji je njen portparol odbio da prokomentariše.

Brisel razmatra brojne mogućnosti, uključujući aktivno upravljanje ruskom imovinom kako bi se ostvario prinos za Ukrajinu ili alternativno ubiranje nekih prinosa od kamata. Sve mogućnosti koje se ispituju nose pravni, kao i rizik po finansijsku stabilnost, i ništa još nije odlučeno.

Britanski poslovni dnevnik piše da su neke ideje koje se razmatraju izazvale nervozu među članicama EU i u sedištu ECB u Frankfurtu. U Frankfurtu promovišu evro kao globalnu valutu i nikako ne žele da se poljulja poverenje u finansijske strukture EU.

"Nema neslaganja da je to moralno ispravno ali 'kako' je veoma teško (reći)", rekao je jedan diplomata EU. "Ne možete da zaobuđete vladavinu prava. A ako nađete nešto što je pravno održivo, kakve su impilikacije na status evra kao globalne valute?", zapitao se.

Komisija, prema rečima diplomate, želi da uradi nešto po pitanju zamrznute ruske imovine a predlozi se očekuju već ovog meseca.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta