Šefovi diplomatija Evropske unije u Stokholmu razgovaraju o "budućnosti proširivanja i kako se EU može pripremiti za prijem novih članica", a razmatraju i usmeni izveštaj Evropske komisije o evropskim reformama u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, izjavila je švedska ministarka za evropska pitanja Džesika Rosval.

Francuska ministarka Lorans Bon je 22. juna dolazeći na sastanak u Stokholmu rekla da su ministri EU sinoć razmatrali pitanje proširenja i naglasila da se "na isti način ne može sagledati sada ulazak novih članica u EU kao onaj ostvaren 2000-tih godina u uslovima mira, kao sad u okolnostima rata".

Lorans Bon je podvukla da su članice EU potvrdile rešenost da prime u svoje redove nove članice, ukazala je na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da to treba da se ostvari "što pre moguće", ali je predočila da je "pitanje kako se to može postići".

Francuska ministarka je navela da se "to može učiniti najpre tako što će EU pomoći zemljama kandidatima da ubrzaju nužne reforme, jer ne može biti proširenja preskakanjem uslova i prečicom".

"Zatim se mora podstaći dinamika procesa, dakle da nema zamora, i da se postigne to da zemlja kandidat oseti koristi od EU kad sprovede neke reforme", objasnila je ona.

I, kako je stavila do znanja francuska ministarka, "to će biti jak šok za nas, EU, i mi ne možemo to valjano sprovesti bez posledica po naše zajedničke politike, upravljanje radom (institucija) i budžet".

Lorans Bon je dodala da će Pariz i Berlin u posebnoj "radnoj grupi" razmotriti to kako se i EU mora iznutra preustrojiti da bi mogla da primi nove članice.

Francuski zvaničnici su takođe objasnili da Unija, da bi bila u stanju da primi nove članice, mora da izmeni sistem glasanja i, umesto jednoglasnosti i prava na veto, uvede odlučivanje "kvalifikovanom većinom", kao i da ojača ulogu i ovlašćenja Evropskog parlamenta.

Pariz ističe da neće biti članica EU drugog reda, ali stavlja do znanja da Unija s više od 30 članica mora imati "više formata" integracije, poput šengenskog prostora i zone evra.

Švedska ministarka Rosval je saopštila je da će konačni izveštaj o sprovedenim reformama u Ukrajini i Moldaviji, koje imaju status kandidata, a koje bi omogućile početak pregovora o članstvu s EU, Evropska komisija podneti u oktobru.

Prema izveštajima medija zasad je Ukrajina uglavnom ispunila samo dva od sedam uslova u tom cilju i reč je o reformama pravosuđa i zakonu o slobodi štampe.

Izvor: Beta

Foto: EU