EU će dobiti Agenciju za drogu koja će zameniti postojeći Evropski centar za monitoring droge i zavisnost (EMCDDA) i imati ključnu ulogu za odgovor Unije na nove zdravstvene i bezbednosne rizike koje predstavljaju nedozvoljene droge.

Savet EU usvojio je 27. juna zakon o osnivanju nove agencije čije će sedište, kao i Centra, biti u Lisabonu.

Gunar Stremer, ministar pravde Švedske, zemlje koja predsedava EU, rekao je da zabranjene droge i trgovina drogama predstavljaju neposrednu opasnost po društvo i da su često uzrok stvaranja nasilnih organizovanih kriminalnih grupa.

Takođe su droge problem na nacionalnom i globalnom nivou, dodao je.

"Zahvaljujući Agenciji EU za drogu, Unija će biti bolje opremljena za borbu sa tim izazovima u budućnosti", rekao je Stremer.

Istovremeno je švedski mjinistar za socijalna pitanja i javno zdravlje Jakob Forsmed pozdravio ulogu nove agencije u sprečavanju i rešavanju zdravstvenih i socijalnih implikacija droge i zavisnosti od droge.

Glavni zadaci nove agencije biće prikupljanje, praćenje, analiziranje i širenje podataka, rad na boljoj pripremljenosti uz rano upozoravanje i izradu procena rizika i davanje preporuka mera na osnovu dokaza, kao i rad na predviđanju budućih izazova povezanih sa drogom.

Uvojenom uredbom takođe će se ojačati uloga agencije u oblasti međunarodne saradnje. Zadatak agencije biće i da aktivno traži saradnju sa međunarodnim organizacijama a moći će i da uključi treće zemlje u svoj rad.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Sxc.com