U Luksemburgu će u nedelju, 8. oktobra, biti održani parlamentarni izbori posle kojih će, prema anketama, premijer Gzavije Betel posle 10 godina možda otići u opoziciju.

Istraživanja javnog mnjenja prednost daju Hrišćanskoj socijalističkoj narodnoj partiji (CSV), što znači da bi novi predsednik vlade mogao da bude njen kandidat Luk Friden, bivši ministar finansija i bivši predsednik Evropskog udruženja privrednih komora (Eurochambres).

Prava borba za vlast će, međutim, početi kada se birališta zatvore i krene trka za koalicionim partnerima, piše Politiko.

CSV je i posle dva prethodna izbora izašla kao najjača partija, osvojivši najviše mesta u parlamentu koji čini 60 poslanika, ali nije mogla da nađe partnere za formiranje vladajuće većine.
Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Luksemburgu Filipe Porije izjavio je da će na koalicione pregovore uticati uspeh manjih partija, posebno nekoliko populističkih partija, kao što je desničarska Partija alternativne demokratske reforme i Pirati.

"Postoji sve veća polarizacija. Ove partije nisu baš ekstremističke, ni na desnici ni na levici, ali kritikuju funkcionisanje sistema", kazao je Porije.

Uspeh tih populističkih partija bi lako mogao da ugrozi koaliciju Betelovih liberala, socijalista i zelenih, a takođe će uticati da li će novu vladu formirati dve ili tri partije.

To ostavlja otvorene brojne opcije između četiri velike centrističke partije – Betelove liberalne Demokratske partije, CSV desnog cengra, Luksemburške socijalističke radničke partije levog centra i Zelenih.

Poslanik Evropskog parlamenta Kristof Hansen, iz redova CSV, partije bišeg predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, smatra da bi partija koja osvoji najviše glasova trebalo da dobije prvu šansu da napravi koaliciju, a da ta bi ta stranka želela koaliciju sa samo jednim partnerom.

Vladajuća koalicija bi mogla da ostane na vlasti ako zadrži svoja mesta u parlamentu, ali bi odnos snaga mogao da se promeni. Socijalisti trenutno prema anketama imaju veću podršku od Betelovih liberala, pa bi Luksemburg mogao da dobije socijalističkog premijera.

Ko god da formira novu vladu, stav Luksemburga o EU ili Ukrajini se verovatno neće promeniti, za razliku od situacije sa izborima u Slovačkoj prošlog vikenda, na kojima je pobedila proruska partija Roberta Fica.

To će, međutim odrediti koga će Luksembrug poslati u Birsel posle izbora za Evropski parlament u junu naredne godine. Trenutni koalicioni pregovori trebalo bi da uključe i odluku o budućem evropskom komesaru, rekla su tri luksemburška zvaničnika koja nisu želela da budu imenovana.

Ukoliko pobede socijalisti, malo je verovatno da će Nikolas Šmit ostati evropski komesar za radna mesta i socijalna prava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission