Evropska komisija usvojila je 11. oktobra dokument sa merama koje članice mogu da preduzmu za upravljanje demografskim promenama i njihovim uticajem na društvo i ekonomiju EU, uključujući globalnu konkurentnost.

Ti alati, kako je navela Komisija, mogu efikasno da se kombinuju sa nacionalnim i regionalnim politikama a utvrđeni su na osnovu iskustva širom EU i predstavljaju sveobuhvatan odgovor na demografske promene.

Mere su strukturisane oko četiri stuba od kojih je prvi podrška roditeljima kako bi bolje uskladili porodični život i posao.

Slede podrška i osnaživanje mladih da napreduju, osnaživanje starijih generacija i održavanje njihovog blagostanja i, kada je neophodno, rešavanje problema manjka radne snage kroz upravljanom legalnom migracijom.

"Demografska kutija alata može da pomogne u podsticanju, podešavanju i boljoj koordinaciji politika na nacionalnom i na nivou EU. Komisija poziva članice da razviju i sprovode integrisane politike radi odgovora na demografske promene i uključivanja demografskih problema u sve oblasti politike", saopštila je Komisija.

Navodi se da su radi podrške članicama na raspolaganju, pored regulatornih instrumenata i političkog okvira, i brojni finansijski instrumenti poput Fonda za oporavak i otpornost i Evropskog socijalnog fonda plus (ESF+).

Komisija će takođe unaprediti bazu podataka, posebno daljim razvojem Atlasa demografije, podržati razvoj i unapređenje politika povezanih sa demografijom na svim nivoima i osigurati da nijedan region EU na zaostaje, posebno kroz platformu i mehanizam za talente.

Prema Eurobarometru o demografiji, čiji su rezultati objavljeni 11. oktobra, sedam od deset Evropljana slaže se da demografija može da ugrozi dugoročni ekonomski prosperitet i konkurentnost EU.

Kao najveće demografske izazove ispitanici iz EU su naveli starenje populacije (42%) i smanjenje radno sposobnog stanovništva i nedostatak radne snage (40%).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta