Nova slovačka vlada, koju vodi populista Robert Fico, zatvoriće specijalno tužilaštvo koje se bavi najtežim zločinima i korupcijom.

Vlada je 6. decembra odobrila amandman na Krivični zakonik Slovačke kojim se tužilaštvo zatvara, preneo je AP.

Protiv takve odluke protestovali su predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, opozicija i nevladine organizacije jer će to, kako su naveli, naneti štetu vladavini prava u zemlji.

Čaputova je za planove vlade za pravni sistem rekla da su "nesrećni i opasni".

Nacrtom je prestanak rada specijalne tužilačke kancelarije planiran za 15. januar. Tužioci bi trebalo da pređu na rad u kancelariju generalnog tužioca dok nezavršene predmete preuzimaju regionalne kancelarije.

Izmenu Krivičnog zakonika treba da odobre parlament i predsednik.

Predsednica Čaputova može da stavi veto na izmene ili ih uputi Ustavnom sudu. Međutim, vladajuća koalicija tri partije ima većinu u parlamentu i može da prevaziđe njen veto glasanjem prostom većinom.

Agencija AP podseća da se Fico vratio po četvrti put na vlast nakon što je njegov Smer pobedio na izborima 30. seprembra sa proruskom i antiameričkom platformom.

Među prvim odlukama Ficove vlade bilo je okončanje slovačke vojne pomoći susednoj Ukrajini, što predstavlja dramatičan zaokret spoljne politike zemlje koji bi mogao da ugrozi krhko jedinstvo u EU i NATO.

Fico se takođe protivi sankcijama EU Rusiji i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.

Kritičari su zabrinuti da njegov povratak na vlast može da ima za posledicu da Slovačka skrene sa prozapadnog kursa, poput Mađarske pod premijerom Viktorom Orbanom, prenosi AP.

Kada je reč o korupciji, nekim vodećim istražiteljima i policijskim službenicima koji rade na tim slučajevima naređeno je da ostanu kod kuće ili su otpušteni a vlada planira da ublaži kazne za korupciju, uz ostale promene u pravnom sistemu.

Od kada je prethodna vlada 2020. došla na vlast igrajući na kartu borbe protiv korupcije, desetine visokih zvaničnika, policijskih službenika, sudija, tužilaca, političara i poslovnih ljudi bliskih Smeru optužene su i osuđene za korupciju i druga krivična dela. Neki predmeti još nisu okončani.

Slovački Transparensi internešenel saopštio je da je osuđeno 95% optuženih, uključujući državne zvaničnike čije je slučajeve specijalno tužilaštvo uputilo sudovima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP