Uprava direktora Evropske investicione banke (EIB) odobrila je ažuriranu definiciju robe i infrastrukture dvostruke namene koje ispunjavaju uslove za finansiranje od strane Grupe EIB, saopštila je ta finansijska institucija.

Istovremeno se Uprava složila da olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća u oblasti bezbednosne i odbrambene industrije otvaranjem namenskog posredničkog finansiranja.

"Pojačavamo našu podršku evropskoj industriji bezbednosti i odbrane jačajući investicije kako bismo očuvali bezbednost Evrope i njenih građana istovremeno čuvajući kapacitete Grupe EIB za finansiranje", istakla je predsednica EIB Nadia Kalvinjo.

Ona je na sastnaku ministara finansija EU u februaru rekla da je unapređenje podrške Grupe EIB zaštiti evropskog mira i bezbednosti jedan od strateških prioriteta.

Nakon intenzivnih konsultacija sa akcionarima EIB, finansijskim tržištima i ključnim akterima, i mandata Evropskog saveta da se dodatno unapredi pristup finansijama za evropske firme iz sektora bezebdnosti i odbrane, Kalvinjo je na poslednjim sastanku ECOFIN predstavila Akcioni plan za bezbednosne i odmbrambene idnustrije, što je dobilo široku podršku ECOFIN.

Uprava direktora sada je formalno odobrila Akcioni plan i ubuduće EIB neće zahtevati, kao ranije, da projekti iz oblasti dvojne namene koji mogu da dobiju novac više od 50% očekivanih prihoda ostvaruju od robe za civilnu upotrebu.

Sredstva EIB takođe će moći da dobiju projekti i infrastruktura koju koriste vojska ili policija koji služe i za civilne potrebe. Više neće biti minimalnog praga za očekivane prihode od udela civilnih korisnika, navodi se u saopštenju EIB.

Kada je reč o izmeni pravila za finansiranje malih i srednjih preduzeća u oblasti bezbednosti i odbrane, EIB navodi da će biti otvorena posebna kreditna linija kojom će upravljati banke u članicama EU i drugi posrednici a za projekte dvostruke namene manjih kompanija i inovativnih startapova.

Od 1. maja, kako je saopštila EIB, počeće da radi i posebna Kancelarija za odbranu i bezbednost koja će na jednom mestu pružati usluge vezano za investicije u tu oblast. Kancelarija će nuditi finansijsku podršku i stručnu pomoć u cilju jačanja evropskih bezbednosnih i odbrambenih sposobnosti.

Očekuje se da usvojene promene ubrzaju investicije i poboljšaju pristup finansiranju Grupe EIB za evropski sektor bezbednosti i odbrane raspoređujući šest milijardi evra kroz Stratešku ervopsku bezbednosnu inicijtaivu (SESI) i deo za odbranu Evropskog investicionog fonda (EFI).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com