U Nikoziji će 14. oktobra biti obeležen početak radova na drugom segmentu najduže podvodne strujne interkonekcije na svetu, koja će podmorskim kablom ukupne dužine 1.518 kilometara povezati električne mreže Izraela i Kipra sa Grčkom i EU.

Druga faza izgradnje Evroazijskog interkonektora predviđa polaganje podvodnog strujnog kabla dužine 879 kilometara između Kipra i Krita, prenose kiparski mediji. Kabl će bit polagan po morskom dnu, delom i na dubini do 3.000 metara.

Evropska unija je projekat još 2013. godine klasifikovala kao Projekat od zajedničkog interesa (PCI) i uvrstila u regulativu o transevropskim energetskim mrežama.

Ukupni troškovi interkonekcije EurAsia procenjeni su na 2,5 milijarde evra. EU je u januaru ove godine odobrila grant od 657 miliona evra iz Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF), a Kipar će za projekat dobiti još 100 milijardi iz fonda EU za oporavak.

Sam projekt je podeljen u tri segmenta, i to vod dužine 329 kilometara između izraelske Hadere i Kofinua na Kipru, segment dužine 879 kilometara od Kipra do Korakije, kod Irakliona, na Kritu i konačno od Krita do grčkog kopna odnosno Atike.

Interkonekcija između Krita i Grčke, dužine 310 kilometara, već postoji pošto je Atina odlučila da je realizuje nezavisno od ostatka projekta.

Radovi na segmentu od Kipra do Krita biće obavljani pod nadzorom nemačkog Simensa, a rok za njihov završetak je 2027. godina.

Da bi prenos struje bio efikasniji i jeftiniji biće korišteni kablovi za visokonaponsku jednosmernu struju (HVDC), a na terminalima će se nalaziti stanice za konverziju jednosmerne u dvosmernu struju.

Interkonektorom će biti okončana potpuna enegetska izolacija Kipra, koji kao ostrvo važi za energetski najzavisniju članicu EU. Ujedno će povezati elektromrežu EU sa izraelom i Azijom.

Ministarka energetike Kipra Nataša Pilides rekla je za kiparske medije da je to najskuplji projekat u istoriji Kipra.

Svečanoj inauguraciji radova u Nikoziji 14. oktobra prisustvovaće kiparski predsednik Nikos Anastasiades, evropska komesarka za energetiku Kadri Simson, ministri energetike Grčke i Izraela kao i drugi zvaničnici EU i američkog Stejt departmenta.

Kadri Simson na Kipru već boravi povodom konferencije o energetskoj tranziciji, koju je Kipar ugostio kao trenutni predsedavajući regionalne međuvladine oganizacije Istočno-meditersnaki gasni forum (EMGF).   

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EuroAsia Interconnector