Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je 17. avgusta u Briselu da je za poboljšanje situacije na severu Kosova potrebna odgovornost i Beograda i Prištine, kako bi se izbegla eskalacija. Stoltenberg je pozvao Beograd i Prištinu da se 18. avgusta "pozitivno i konstruktivno uključe u najnoviju rundu pregovora" u Briselu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Stoltenberg je ponovio da je Kfor spreman da interveniše kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu i naglasio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike.

"Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da NATO "pomno nastavlja da prati situaciju na terenu" i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.

Kfor na Kosovu ima oko 3.700 vojnika.

Istakao je da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti saradnju kako bi se na Balkanu održali mir i bezbednost.

"Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere koje su neophodne da bi se obezbedila sigurna i bezbedna okolina i sloboda kretanja svih ljudi Kosova", rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu.

Generalni sekretar NATO istakao je i da je sa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini, te da je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

Vučić: Uloga Kfora i NATO na Kosovu značajna za Srbiju

Predsednik Srbije izjavio je u Briselu da je za Srbiju značajna uloga Kfora i NATO na Kosovu i da će nastaviti da poštuje mandat Kfora.

"Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim javno-pravnim normama koje su proklamovale UN, veruje da će Srbija uvek moći da naiđe na razumevanje i želju Stoltenberga, Kfor i NATO da se obezbede mir i stabilnost", rekao je Vučić posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom rekao da je pozicija Srbije da će se držati "međunarodnog javnog prava, rezolucije UN, Povelje UN, Briselskog sporazuma" i "svega onoga što je potpisano".

On je rekao da je sa Stoltenbergom razgovarao o situaciji i incidentima na severu Kosova. Zahvalio je generalnom sekretaru NATO na tome što je želeo da sasluša poziciju Srbije i dodao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

Vučić je rekao da misli da Srbija nije napravila nikakvu provokaciju ni incident.

Naveo je da je dostavio "listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever" Kosova, za koje je naveo da su "morale da imaju dozvolu i saglasnost i saglasnost četiri gradonačelnika i NATO, a nikada nisu". Vučić je dodao da je dostavio i spisak "svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo".

U vezi sa odnosima Srbije i saveza NATO, Vučić je rekao da je Stoltenbergu istakao da je Srbija vojno neutralno zemlja i da se u tom smislu neće opredeljivati, ali je dodao da Srbija želi učvršćivanje saradnje sa Kforom i NATO.

Vučić: Srbiji nisu potrebne ničije baze

Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze, ona je vojno neutralna zemlja i želi sama da obezbeđuje svoj mir, zemlju i stanovništvo, izjavio je predsednik Srbije.

On je time odgovorio na pitanje novinara da li bi Beograd prihvatio ponudu da Rusija u Srbiji uspostavi vojnu bazu, a rekao je i da su potpuno netačne tvrdnje Prištine da su srpska vojska i policija prekršile, prešle administrativnu liniju s Kosovom.

Stoltenberg je na pitanje ima li NATO dokaza za navodno kršenje administrativne linije, uzvratio tako što je rekao da NATO deluje nepristrasno i neutralno i nikad neće biti umešan u bilo koji sukob zato što ima mandat UN da zajamči mir, bezbednost i slobodu kretanja za sve na Kosovu.

Vučić je naglasio da je "bila laž kao i o svemu drugom" takva tvrdnja Prištine, kao što kosovski zvaničnici, kako je rekao "već šest meseci lažu da će Srbija napasti nekoga u regionu, a niko nije rekao izvinite, iako se to nije i neće se dogoditi".

Vučić je rekao da je zahvalan NATO što se o tome uopšte i nije oglašavao.

Kurti: Kosovo želi članstvo u NATO

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da Kosovo želi članstvo u vojnom savezu NATO.



"Imamo jasnu viziju. Želimo članstvo u NATO. To bi nam omogućilo da pružimo ono što su miroljubive i demokratske države i nacije pružile i još uvek pružaju našoj zemlji i građanima. U tom smislu, članstvo u NATO programu 'Partnerstvo za mir' bilo bi oslonac", rekao je Kurti posle razgovora sa Stoltenbergom.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom naveo da institucije i građani Kosova imaju razloga za oprez zbog, kako je rekao, "destruktivnog pristupa severnog suseda" i prema Kosovu i prema "regionu uopšte", u okviru "ruskog plana štetnog po Evropu i Balkan".

On je dodao da su vlada Kosova i on kao premijer posvećeni tome da kosovska politika bude u potpunom skladu sa NATO i dodao da je Kosovo spremno da učestvuje u svakom projektu NATO u punom kapacitetu.

Kurti je zahvalio savezu NATO na dosadašnjem angažmanu na Kosovu.

"Doprinos NATO uspostavljanju, razvoju i profesionalizmu kosovskih bezbednosnih snaga predstavlja uspeh za primer", naveo je Kurti.

On je dodao da je Kosovo posvećeno ekonomskom razvoju, dobrobiti građana, demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima, bezbednosti i sigurnosti za sve, vladavini prava i ustavnosti.

Izvor: Beta

Foto: Beta/NATO/F.GARRIDO-RAMIREZ