Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je 7. septembra u Beogradu da je Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rešavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan "ne može da toleriše ovakvu vrstu problema više".

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da je Turska uvek težila politici ravnoteže između Rusije i Ukrajne, što namerava i da nastavi.

"Postoji nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristip situaciji ne vidimo kao ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku sledi Zapad. Kada planirate da sprovodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete postići rezultate", rekao je on.

Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

"Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova", rekao je on i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.

Erdogan je upozorio da se Putin ne potcenjuje jer su cene u Evropi porasle onda kada je Rusija prestala da isporučuje prirodni gas.

"Svi pokušavaju da pronađu način kako da prežive ovu zimu. A što se toga niste ranije setili zato što Rusija ima ovaj važan adut o svojim rukama", rekao je on.

Putovanja samo sa ličnim kartama

Predsednik Turske izjavio je da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata između Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose između dve zemlje.

"Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rešenjima, razmenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju", rekao je Erdogan posle sastanka.

Predsednik Srbije ocenio je da je "kao i uvek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor" sa predsednikom Turske.

"Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu", napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije svečanog dočeka koji je za turskog predsednika priređen ispred Palate Srbija.

Za popodne je planiran srpsko-turski biznis forum, na kom je najavljeno učešće oko 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

Potpisano sedam dokumenata o saradnji, Srbija kupuje Bajraktar

Srbija i Turska potpisale su sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima.

Potpisani su Protokol 1 vlada Srbije i Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamanom ukidanju viza,  sporazumi vlada Srbije i Turske o uzajmnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandumi o razumevanju i saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara, medija i komunikacija, kao i u oblasti elektronske uprave.

Potpisan je i protokol o saradnji između RTS i Turske radiotelevizijske korporacije.    

Vučić je rekao da Srbija želi da kupi turske borbene bespilotne letelice Bajraktar i da se nada da će to konačno biti sprovedeno u toku naredne godine.

Nakon sastanka sa turskim predsednikom, Vučić je rekao da u svetu postoji veliko interesovanje za tu borbenu letelicu, ali da je Srbija stala u red i da ima razloga da se veruje da će to biti sprovedeno u toku 2023.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da plati za te letelice ne samo desetine, već i stotine miliona evra.

Kada je treč o trgovinskoj razmeni Turske i Srbije, Vučić je rekao da je podignuta sa jedne na 2,5 milijardi evra. Takođe je rekao da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju i da turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

Najavio je da će Privredna komora Srbije otvoriti prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru.

Erdogan je u Beograd doputovao u sklopu trodnevne posete regionu. Pre Beograda boravio je u Sarajevu, a  8. septembra će posetiti Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Turski predsednik Erdogan bio je u Beogradu 2017, potom 2019. godine, kada je istakao da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Izvor: Beta

Foto: Beta