Od Srbije se očekuju "konstruktivnije angažovanje" i "veća fleksibilnost" kako bi se ostvario brz i konkretan napredak u pregovorima o pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom čije je postizanje "hitno i ključno" za napredovanje ka EU, navodi se u novom godišnjem izveštaju Evropske komisije.

U izveštaju koji je deo godišnjeg paketa proširenja 2022, Evropska komisija je ocenila da u pregovorima Srbije i Kosova o sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa od prethodne godine nije postignut konkretan napredak.

Ocenjuje se da je Srbija ostala angažovana u Dijalogu, ali i dodaje da srpska vlada treba da održi svoje prethodne obaveze i posveti se punoj primeni svih ranijih sporazuma iz Dijaloga.

Da bi napredovala, Srbija takođe treba da uloži dalje značajne napore da se izbegnu akcije koje narušavaju stabilnost i retorika koja ne vodi dijalogu.

Srbija, dodaje Evropska komisija, takođe treba da doprinese povoljnom okruženju za zaključenje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, uključujući i njegove međunarodne odnose.

U odeljku o normalizaciji odnosa sa Kosovom, Kosovo i Srbija pozivaju da se konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji bez daljeg odlaganja.

Postizanje takvog sporazuma je hitno i ključno kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju svako na svom evropskom putu, dodaje se.

Kada je reč o primeni ranije postignutih sporazuma u Dijalogu Beograda i Prištine u izveštaju se navodi da potpuna implementacija sporazuma o pravosuđu iz aprila 2013. i dalje zahteva dodatne  napore kosovskih vlasti jer Kosovo ne poštuje određene odredbe sporazuma.

Takođe, kako se dodaje, nije bilo daljeg napretka u implementaciji sporazuma od 25. avgusta 2015, a kosovske vlasti nisu preduzele mere da uspostave Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i Kosovo se poziva da se konstruktivno angažuje u njenom uspostavljanju bez daljeg odlaganja ili opstrukcije.

Od Srbije se očekuje "konstruktivno angažovanje" kako bi se omogućilo da most u Mitrovici otvori za saobraćaj vozila bez opstrukcija.

Obe strane moraju da ostanu posvećene kontinuiranoj implementaciji sporazuma o predstavljanju i učešću Kosova u regionalnim forumima i da ne blokiraju rad regionalnih foruma oko bilateralnih sporova, naglašava se u odeljku o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Izvor: Beta

Foto: European Council