Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) donela odluku da se ponovo broje glasovi za predsednika Republike Srpske, zbog, kako je obrazložila, utvrđenih nepravilnosti, pojedine stranke iz Federacije BiH (FBiH) traže da se ponovo broje glasovi za sve nivoe vlasti u BiH.

Funkcioner Saveza za bolju budućnost (SBB) Anis Krivić izjavio je da bi ponovo trebalo da se broje glasovi i za parlamente BiH i FBiH, kao i skupštine kantona u Federaciji BiH, zbog ogromnog broja nevažećih glasačkih listića, što, prema njegovom mišljenju, ukazuje na izborne prevare.

Krivić je naveo da je prema poslednjim podacima CIK broj nevažećih listića za poziciju predsednika RS 5,57%.

"To je 35.750 ljudi čija je izborna volja verovatno pokradena, što nam ukazuje i potvrđuje odluka CIK kojom se nalaže da se većina listića sa izbornih mesta mora prebrojati ponovo", naveo je on.

Opšti izbori u BiH održani su 2. oktobra.

Krivić je naglasio da je procenat nevažećih listića za Parlamentarnu skupštinu BiH u Federaciji BiH još veći i iznosi 9,57%, za parlament FBiH 7,78%, a za skupštine kantona u FBiH 6,67%.

"Samo za skupštine kantona u FBiH procenat nevažećih, odnosno pokradenih glasova iznosi 62.310, što je skoro dvostruko  više u odnosu na nevažeće glasove za predsednika RS, zbog koje je CIK doneo odluku o ponovnom brojanju", naveo je on.

Krivić je postavio pitanje – zašto Bošnjaci ćute o tome, dodavši da se, kako je kazao, krađa glasova dešavala za sve nivoe vlasti, zbog čega treba tražiti ponovno brojanje svih glasova, ali i "krivičnu odgovornost onih koji su naložili i izvršili izbornu krađu".

Predsednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović izjavio je da se u glasačkim vrećama nalazi 420.000 nevažećih listića, što, smatra on, ukazuje na izbornu krađu.

Dok se ne reši "tajna" ogromnog broja nevažećih glasačkih listića, dodao je on, bilo kakav razgovor o formiranju novih vlasti u BiH bio bi "kriminalni čin, a građani bi naredne četiri godine živeli pod vlašću formiranoj na izbornim prevarama".

BOSS je pozvao sve stranke da se uključe u kampanju za ponavljanje izbora, jer je to, kako su ocenili, u ovom času jedina opcija koja može sačuvati poverenje građana u državu i demokratiju, navodi se u saopštenju te stranke.

Dodik: Nećemo pristati na nove izbore, na sceni je brutalni napad na RS

U međuvremenu je u Banjaluci lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio 11. oktobra da ta stranka neće prihvatiti ponovljene izbore u Republici Srpskoj.

"Na sceni je brutalni napad na RS i mi ćemo je braniti onako kako mislimo da treba. Pozivam naše ljude i policiju da se okupe oko RS, jer je ovo što se radi način da naprave problem od Republike Srpske", kazao je Dodik na konferenciji za novinare posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

CIK BiH je 10. oktobra saopštio da je odlučio da se ponovo broje glasovi za predsednika Republike Srpske. Dodaje se da je takva odluka doneta zbog, kako su naveli, "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti" rezultata za taj izborni nivo.

Dodik je rekao da će vlast u RS odlučiti kada će po svojim zakonima da sprovede nove izbore za predsednika RS i Narodnu skupštinu RS.

Dalje je rekao da SNSD ne prihvata odluke CIK BiH, dodavši da je za njih CIK nelegitimna.

On je najavio da će danas biti podnete krivične prijave protiv članova CIK BiH, jer su, kako je naveo, onemogućili SNSD da uloži žalbu na odluku o ponovnom brojanju glasova.

Dodik je kazao da su opšti izbori bili legitimni i legalni i da je sve što se sada dešava "manipulacija koja treba, putem nezakonitih odluka, da proizvede određeno drugo stanje".

Prema njegovim rečima, u svemu je "očigledna sprega članova CIK i predstavnika opozicije".

SNSD smatra da je CIK odluku o ponovnom brojanju glasova doneo pod pritiskom "tri strane ambasade" i u sprezi sa opozicijom iz Republike Srpske.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Mirjana Vujovic Djurak