Mađarski političar krajnje desnice Janoš Volner objavio je da je njegova partija promenila ime u Hugzit (Huxit) partija kako bi predstavljala one koji žele da Mađarska izađe iz EU.

Volner je napustio krajnje desničarski konzervativni Jobik u oktobru 2018. i pridružio se takođe ekstremno desničarskom pokretu Naša domovina. U septembru 2020. objavio je osnivanje Volnerove partije.

"Prva faza života Volnerove partije od godinu i po dana sada je stigla do kraja", napisao je Volner na Fejsbuku.

Kako je dodao, "u budućnosti, čime signaliziramo naš sledeći veliki cilj, nastavićemo pod imenom Hugzit partija".

"Naš najvažniji cilj je izlazak Mađarske iz EU", rekao je Volner.

Njegova partija inače uglavnom predstavlja projekat jedne osobe.

U januaru je taj političar, koji je bio nezavisni poslanik u parlamentu, rekao da, iako bi mogao "da ima velike koristi od stotina miliona forinti državne podrške koje je mogao da dobije u predizbornoj kampanji", neće učestvovati na izborima 2022. pošto je uzeo u obzir istraživanja javnog mnjenja.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj održani su početkom aprila i mađarski premijer Viktor Orban osvojio je četvrti uzastopni mandat.

Volner je sada napisao na Fejsbuku da "Hugzit već ima milione pristalica ali da do sada nije bilo poznate političke snage koja bi ga svesrdno prihvatila".

Prema poslednjem istraživanju Eurobarometar, 88% Mađara "ne odbacuje" članstvo u EU a 48% ga smatra pozitivnim, preneo je Teleks (Telex).

Prema Volnerovom mišljenju, zapadne zemlje članice EU "ulaze u samodestruktivnu eru potčinjene idejama ekstremnog liberalizma".

Volner smatra da se prvobitna ekonomska unija sve više pretvara u uniju vođenu ideologijom čije su društvene posledice suprotne volji Mađara.

Prema Volneru, "činjenica da sukob između Istoka i Zapada zahteva novu evropsku zemlju posrednika, bezbednu za obe strane, predstavlja veliku priliku za post-Hugzit Mađarsku".

Izvor: EURACTIV.com with Telex

Foto: Beta/AP