Ruska ekonomija je "katastrofalno oslabljena" sankcijama Zapada i masovnim odlaskom međunarodnih kompanija, iako Moskva tvrdi suprotno, pokazuje istraživanje američkog Univerziteta Jejl.

U studiji, za koji autori kažu da je "prva sveobuhvatna" analiza ruske ekonomije, navodi se da je od početka rata u Ukrajini Rusija pretrpela razoran udarac po više pokazatelja.

Više od 1.000 stranih kompanija, koje su uložile više od 600 milijardi dolara (590 milijardi evra) i zapošljavale više od milion Rusa, smanjile su svoje poslovanje u Rusiji ili su u potpunosti napustile zemlju od početka rata, u gotovo svim industrijama, od mode do finansija.

"Vrednost investicija tih kompanija (koje čine oko 40%  ruskog bruto domaćeg proizvoda), predstavlja lavovski deo svih akumuliranih, aktivnih stranih investicija u Rusiji od pada Sovjetskog Saveza", navodi se u studiji.

Dodaje se da je "nezapamćeni" odlazak kapitala tokom proteklih nekoliko meseci poništio gotovo sav ekonomski rast ostvaren za prethodne tri decenije.

Takođe, bogati Rusi su izneli iz zemlje najmanje 70 milijardi dolara.

Istovremeno, Rusija je izgubila izvozna tržišta u EU, a ruska industrija se bori da održi proizvodnju usled gubitka pristupa zapadnim delovima i tehnologiji, navodi se u istraživanju.

"Uprkos zabludama (predsednika Rusije Vladimira) Putina o samodovoljnosti i zameni uvoza“, ruska domaća proizvodnja je potpuno stala bez kapaciteta da zameni izgubljene poslove, proizvode i talente. Pražnjenje ruske domaće baze za inovacije i proizvodnju dovelo je do skoka cena i zabrinutosti potrošača", navodi se u studiji.

Moskva je počela da prodaje više nafte Kini i Indiji jer je EU odlučila da postepeno smanjuje kupovinu tog energenta, ali Kinezi kupuju rusku naftu sa popustom od 35 dolara po barelu zbog prevelike ponude.

Prema oceni istraživača, smanjenje isporuka gasa u Evropu ne predstavlja problem samo evropske države, nego i za Rusiju, čijem budžetu je novac od prodaje gasa mnogo potrebniji nego što je ekonomijama EU potreban ruski gas dugoročno gledano.

U politici sankcija SAD i EU, dodaje se u studiji, postoje praznine i njih treba hitno zatvoriti kako bi se dodatno smanjio priliv prihoda Rusije od izvoza robe široke potrošnje.

Ocenjuje se da za Rusiju, "interno korumpiranu i zavisnu od zapadnih tehnologija", nema izlaza dok god Zapad ostane ujedinjen u održavanju i povećavanju pritiska putem sankcija.

Studija američkog univerziteta suprotna je nekim nedavnim analizama prema kojim poskupljenje nafte i gasa, kao i kurs rublje, čine Putina bogatijim nego ikad.

Takođe, neki evropski političari naklonjeni Rusiji, kao što je mađarski premijer Viktor Orban, počeli su da govore kako sankcije EU ne funkcionišu.

Istraživači sa Jejla međutim upozoravaju da su mnoge "preterano optimistične" analize zasnovane na "periodičnim ekonomskim saopštenjima same ruske vlade, bez unakrsne provere ili verifikacije integriteta podataka".

Izvor: EUObserver

Foto: Beta/AP