Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak stupio je 25. oktobra na dužnost predsednika vlade pošto je kralj Čarls Treći to formalno zatražio od njega. Sunak je rekao da dolazi vreme za "teške odluke" jer neće da ostavi narednoj generaciji da rešava probleme.

"Vlada koju ću voditi neće ostaviti sledeću generaciju, vašu decu i unuke, sa dugom koji smo mi bili preslabi da rešimo", rekao je Sunak, preneo je Gardijan.

On se u Bakingemskoj palati sastao sa britanskim monarhom koji je prethodno prihvatio ostavku dosadašnje premijerke Liz Tras.

Britanski kralj ima ceremonijalnu ulogu da formalno imenuje šefa vlade, koji prethodno obezbedi podršku većine poslanika.

Očekuje se da Sunak danas počne da postavlja članove vlade koji će morati da se bore sa političkom i ekonomskom krizom u zemlji, preneo je AP.

Sunak (42), treći konzervativac na čelu britanske vlade ove godine, posle Borisa Džonsona i Liz Tras, pokušaće i da ujedini vladajuću stranku oslabljenu podelama.

On je bio šef trezora od 2020. do ovog leta i upravljao ekonomijom tokom pandemije korona virusa. Dobio je pohvale za finansijsku podršku otpuštenim radnicima i zatvorenim preduzećima, nakon čega je podneo ostavku u julu u znak protesta protiv Džonsonovog rukovodstva.

Obećao je, pre formiranja vlade, "integritet, profesionalizam i odgovornost".

Sunak je izabran za lidera konzervativaca jer je jedini političar koji je obezbedio podršku 100 poslanika, koliko je bilo neophodno za kandidaturu. To nije uspela Sunakova rivalka Peni Mordant, koja bi mogla da bude ministarka u njegovoj vladi, kao ni bivši premijer Boris Džonson.

Na premijersko mesto Sunak je došao svega sedam nedelja nakon što je izgubio od Liz Tras na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj stranci, organizovanim radi izbora lidera posle povlačenja Borisa Džonsona sa čela vlade i partije.

U govoru po stupanju na dužnost premijera Sunak je rekao da je izabran, delom, da ispravi greške i da će na tome početi odmah da radi.

"Postaviću ekonomsku stabilnost i poverenje u srce vladine agende", istakao je Sunak, preneo je Gardijan.

Dodao je su Britanci videli kako on radi za vreme kovida, kada je činio sve što može da zaštiti ljude i biznis.

On je rekao da uvek postoje ograničenja, sada više nego ikad, ali je obećao da će se posvetiti današnjim izazovima na isti način.

Prvi Sunakovi prioriteti biće imenovanje ministara i priprema budžeta koji će pokazati kako vlada planira da dođe do milijardi funti neophodnih za popunjavanje fiskalne rupe stvorene rastućom inflacijom i sporom ekonomijom, a pogoršane ekonomskim eksperimentima Liz Tras, piše AP.

Budžet, koji će uključiti povećanje poreza i smanjenje potrošnje, poslanicima bi 31. oktobra trebalo da predstavi ministar finansija Džeremi Hant, ako Sunak odluči da ga zadrži na toj funkciji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Sunaku na Tviteru.

EU "računa na snažan odnos" sa Velikom Britanijom "uz puno poštovanje naših sporazuma", napisala je šefica EK.

Izvor: Beta/Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP